2023-09-11
🍽️ Mul Hayam Glatt Kosher Restaurant 📍尖沙咀麼地道62號永安廣場1樓105號舖-今日男朋友話帶我去食一啲好特別嘅嘢🤣🤣原來係猶太菜啊!真係意想不到得來又帶點驚喜🤣🤣😚😚💫Mezze Platter($128)Pita bread熱辣辣脹卜卜,食落軟糯有咬口😍四個配料各有特色🤌🏻🤌🏻Red cabbage salad 紫椰菜爽脆鮮甜👍🏻Matbucha蕃茄甜椒醬濃郁,有滿滿嘅蕃茄蓉,感覺就好似食緊一個帶有微微香辣既新鮮蕃茄咁樣🍅🍅個人最鍾意hummus鷹嘴豆泥😍😍 口感綿密、濃郁但完全冇膩既感覺😚😚滿滿鷹嘴豆香,微酸既味道非常開胃👍🏻👍🏻👍🏻🤌🏻🤌🏻🤌🏻男朋友就最鍾意香濃既Tahina中東芝麻醬撈埋紫椰菜一齊食,佢話兩個好夾🤣🤣💫 Tradicional BBQ Chicken in Skewers($278)甜椒同雞肉嘅配搭除左賣相好靚,食落都幾夾😍😍雞肉香滑軟嫩,多汁有肉香👍🏻👍🏻最驚喜嘅係,佢唔似我哋傳統印象嘅中東食物一樣濃味,反而可以好好咁食到雞肉嘅原味🤌🏻🤌🏻清新得來,帶有淡淡的香草味道🌿🌿💫Grilled Norwegian Salmon
📍尖沙咀麼地道62號永安廣場1樓105號舖
💫Mezze Platter($128)
💫Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki sauce ($278)
個三文魚真係好誇張!外脆內軟,嫩滑多汁之外,仲要入口即溶,有魚油既香氣😍😍😍佢能夠煎到三文魚既口感咁好,相信一定好考大廚嘅手勢👍🏻👍🏻煙三文魚旁邊有洋蔥碎、西芹碎同埋紅椒碎,配合偏酸既照燒醬汁,成件事好開胃🫶🏻🫶🏻好健康好fresh💚💚而炸波浪薯條都係新鮮製作,外脆內軟,仲好香薯仔味添😋😋😋
🌟餐廳裝修好有特色,感覺好似去咗猶太人嘅屋企咁樣,既溫馨又有民族特色🥰🥰廚子之外,餐廳嘅另一邊,原來係比信眾祈禱嘅地方,成件事好有文化特色🥰👍🏻
🌟食物質素高!可能平時實在太少食充滿異國風情嘅食物,我真心覺得好高質!同平時嘅既定印象好唔同😆😆真係咩都要試吓先知!
🌟職員都好Nice,可以用英文溝通👍🏻👍🏻另外餐廳Menu都係英文👍🏻👍🏻好方便local黎體驗一下猶太文化😚😚
推薦指數:5/5
抵食指數:4/5
#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#TsimShaTsui #尖沙咀 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀好去處 #尖沙咀必食 #MulHayamGlattKosherRestaurant #特色猶太菜