2020-11-07
是日同朋友去觀塘駱駝漆行街,見到廣告介紹「歡喜燒」呢間串燒放題專門店,主打自轉串燒,咁適合我呢d為食嘅懶人嘅地方,又點可以唔試下呀?餐廳嘅串燒種類款式都算多,包括肉類,丸類,以及蔬菜類,同時亦都有少量熟食同甜品供應。店員俾左三款醬料我地,分別有沙嗲、蜜糖鰻魚、同埋泰式辣醬,同時亦有教我地點樣用部無煙串燒爐,放左串燒上部機後,佢就會自轉,燒到七成熟時,仲可以加上醬汁及味粉再燒,我亦都趁住呢個時間睇下有咩小食。稍後店員就送上頭盤嘅燒茄子,整體調味唔錯,好香好夠味。小食款式都好多,部分出去攞,亦有要order嘅。小食包括咖哩魚蛋、雞翼、薯條、炒蜆、蔬菜等等,大家可以係串燒燒緊嘅時候品嚐。比較有特色嘅係「軟殼蟹漢堡」,賣相非常精緻,漢堡包皮仲係綠茶味,軟殼蟹亦都相當香脆,係串燒店食到呢款小食都算幾特別。食完小食,係時候食串燒啦,選擇包羅萬有,有肉有丸有菜,真係講得出嘅野都有,樣樣食物都串起晒俾客人拎。肉類方面,豬、牛、雞、鴨樣樣齊,最值得推介嘅係豬梅肉,亦即係叉燒,肉汁相當香濃,真係令人回味無窮。丸類方面,有貢丸、牛丸、墨魚丸、龍蝦丸、芝心丸、香腸同燒賣等等。蔬菜方面,粟米真係值得推介,吸收左
蔬菜方面,粟米真係值得推介,吸收左醬汁同調味粉之後燒過,真係色香味俱全。
埋單每人都係$260左右,咁嘅價錢可以有新體驗,同時品嚐高質嘅串燒,都算係性價比高。