2018-12-09 145 瀏覽
之前食過尖沙咀分店印象唔錯,所以見元朗有新分店即刻約朋友去食。裝修風格同尖沙咀分店好一致,一樣係藍色為主調嘅英倫風設計,不過呢間店樓底高加上半開放式設計,整體感覺更加開揚。食咩完全由朋友決定,我負責食就可以。前菜漁夫海蜆,蜆肉飽滿冇沙,醬汁好惹味仲帶有黑胡椒嘅香,但對我黎講太辣啦!主菜金沙麵包蟹,未食已經見到爆出黎嘅蟹膏,加左咸蛋煮所以好甘香。呢度店員好細心,上菜已經提供埋折蟹工具,仲主動俾多幾張濕紙巾我地,可以食得冇咁狼狽。上次食完好回味嘅麻糬窩夫,造型依然滿分,窩夫外面脆身,中間夾住麻薯多左重煙韌嘅口感,夾埋新鮮水果食好Fresh。窩夫本身唔算好甜,可以按個人口味再加糖漿,唔洗擔心過甜同太膩。兩杯水果茶分別係蜜桃柚子同仲夏水果茶。倒入細杯仔慢慢飲,茶同水果味配搭得幾好,而且味道好自然。坐得舒服傾計都爽d,同埋服務員真係十分細心,會主動為你加水,我地話想改單都好幫手

漁夫海蜆

漁夫海蜆
金沙麵包蟹

鮮雜果麻糬窩夫

鮮雜果麻糬窩夫

兩杯水果茶分別係蜜桃柚子同仲夏水果茶。
倒入細杯仔慢慢飲,茶同水果味配搭得幾好,而且味道好自然。

2018-11-28
  • 鮮雜果麻糬窩夫