2019-05-23
喺銅鑼灣食完極尚大喜屋, 一於行街消化下,消耗咗啲卡路里,作下一餐嘅準備😆,Sogo 仍然咁多人🤦♀️, 就同大媽、大姊一起加入血拼行列啦💪🏼💪🏼💪🏼 一輪衝風, 去到加路連山道附近, 就隔一條馬路咋,一面係高樓大廈,一面係舊區,係度兜咗一轉,就決定食"碗碗香"依間啦雲南食店就去得多,今次就食貴州米粉, 標榜用新鮮豬骨,鮮雞、牛骨用二十小時淆製,無添加味精👍, 最怕食完之後要狂飲水嗰隻, 除此之外,店舖出面貼有陳豪同老板娘幅相,👀 吓可唔可以有機會野生捕獲🤣🤣🤣 清湯牛肉粉🍲$66.00~ 湯頭爽口清甜,真係好好飲👍, 唔係死鹹嗰隻, 分別有牛肉粒、牛展,有🐮味, 筋肉分明, 好好咬,貴州米粉比較粗身, 好彈牙,爽口, 就算係湯浸咗一段時間,都不會影響質感👍, 加埋由貴州過嚟嘅自製辣椒醬、辣椒粉, 忍唔住加咗好幾匙一起食,分外野味🤤( 掛住食,一開始唔記得影相😅)苗鄉苦丁茶$18.00~ 其實唔係好苦,飲落去仲有少少回甘,係解辣嘅好幫手😉👩⚖ 幾有特式,好食,支持小店💪🏼💪🏼💪🏼ps~ 如果唔係咁飽,我一定會飲曬啲湯
清湯牛肉粉🍲$66.00
苗鄉苦丁茶$18.00
~ 其實唔係好苦,飲落去仲有少少回甘,係解辣嘅好幫手😉
👩⚖ 幾有特式,好食,支持小店💪🏼💪🏼💪🏼
ps~ 如果唔係咁飽,我一定會飲曬啲湯