2024-11-11
今天晚餐我們選擇了一間位於油麻地的小店,品嚐越南菜。呢一間餐廳一直都見佢喺Openrice人氣滿滿。首先,我們點了米紙卷$28作為前菜,清爽的蔬菜搭配酸美味嘅醃蘿蔔同蝦肉腩肉,口感豐富,相當開胃。見佢同出邊有啲唔同,有一個特製嘅自家醬,食落似係花生醬同魚露MIX埋一齊,再加少少酸蘿蔔同埋花生碎。跟住我們叫左個越式法包$60,加辣,搭配酥脆的法包,材料都足夠。主食叫左番茄蟹膏檬$70,另外加咗蟹餅$20。湯底食到蟹膏的鮮味同埋蕃茄嘅酸甜,再搭配香料味道唔錯,適合鍾意甜湯底嘅朋友。牛油果沙冰$35就最適合解暑,牛油果淡淡的甜味讓人十分滿足。 另一個主菜我們選擇了順化牛腱米線$85,這道菜的香料味道比一般的越南餐廳更濃郁,牛腱肉質鮮嫩,有三大塊,湯頭鮮美,仲有兩嚿大牛筋。口感啱啱好唔會太難咬。之後心思思想試埋佢嘅烤豬肉軟包$60,豬肉烤得啱啱好,唔會太乾身醬汁亦唔會過分甜同軟糯的麵包幾夾。餐廳內設有調味料吧,顧客可以自行調配心儀的醬料,這一點非常貼心,讓每個人都能找到最適合自己口味的調味。 作為甜點,我們選擇了班蘭糕$15和跟餐椰皇$29。 特別推介班蘭糕,口感煙靭,有三層,亦唔會過分甜。總
主食叫左番茄蟹膏檬$70,另外加咗蟹餅$20。湯底食到蟹膏的鮮味同埋蕃茄嘅酸甜,再搭配香料味道唔錯,適合鍾意甜湯底嘅朋友。 牛油果沙冰$35就最適合解暑,牛油果淡淡的甜味讓人十分滿足。
另一個主菜我們選擇了順化牛腱米線$85,這道菜的香料味道比一般的越南餐廳更濃郁,牛腱肉質鮮嫩,有三大塊,湯頭鮮美,仲有兩嚿大牛筋。口感啱啱好唔會太難咬。 之後心思思想試埋佢嘅烤豬肉軟包$60,豬肉烤得啱啱好,唔會太乾身醬汁亦唔會過分甜同軟糯的麵包幾夾。
總的來說,這間小店的每道菜份量都很大,尤其是香料味特別濃郁,比起其他越南餐廳更具特色。