2024-09-01 1118 瀏覽
好多人都話「人大咗,就自然會懂得欣賞苦瓜嘅甘味」😅 不過對於一個長不大嘅 #小秘書 我,似乎仲需要啲時間去經歷👀 不過人愈大,我反而食得越來越辣… 原來 #薑越老越辣 係真事嚟㗎🤣🤣🤣 早兩日先食完 #麻辣燙 嘅我,呢日心癢癢第一餐就走咗去幫襯新開嘅 #九園 ,好想試吓佢哋馳名嘅 #酸辣粉、#醬肉包,感受一吓 #重慶老字號 嘅風景🤤餐廳 #九園 就開喺 #新都城中心二期 大型超市旁邊,適逢假日,四周圍都好熱鬧😎 好彩 #小秘書 都係喺門口等咗一陣,店員好快就安排到位置俾我哋😉 餐廳牆身四周都貼滿佢哋撚手嘅小食,搞到我心大心細😙 不過當時已經係三點,好快就要同屋企人食晚飯,所以我哋都只好點幾樣特式小食,感受一下重慶風味🤤🤤#芥末蛤蜊 廚師將 #芥末 撈埋落 #蛤蜊 裡面,味道冇想像中咗刺辣,反而帶有點微酸,用喺 #海鮮 上面作為一個 #涼菜,味道都幾有特色🤤#鮮肉包鮮肉包新鮮蒸起,口感軟腍腍,餡料以碎肉為主,入口好有外婆溫暖嘅感覺🤤#紅燒牛肉麵廚師將牛肉炆得非常之稔滑,大大件嘅牛肉咬口勁肉感😉 襯埋酸酸辣辣嘅湯底同麵條,味道唔會太辣,非常惹味🤤#飲品我哋將 #樽仔酸梅湯 放入冰杯入邊,味

#芥末蛤蜊

#鮮肉包

#紅燒牛肉麵

#飲品
我哋將 #樽仔酸梅湯 放入冰杯入邊,味道酸酸尾尾咁,再襯埋杯 #凍豆漿,剛好將成餐食物嘅酸辣味降溫,一個十分好嘅配搭😎

雖然餐廳地方細細,不過都佈置得好整潔🍃 而且價錢夠晒平民化、上菜速度亦絕對跟得上港人嘅節奏😚 如果大家過開嚟 #將軍澳,可以考慮吓過嚟朝聖呀😃

📍 九園重慶小吃 (將軍澳) 欣景路9號新都城中心二期地下UG051G號舖
2024-09-01
其他