2022-10-30
居酒屋是具有日本特色的飲食店🇯🇵 香港近來多左不同既居酒屋,今日就黎到呢一間位於尖沙咀既居酒屋 姫🥰餐廳座位唔算太多,所以都建議做左booking先😌 另設有廂房 (需提早booking)沖繩腐乳$48沖繩腐乳係將豆腐用紅麴和泡盛醃漬後,經過發烤,味道酒味較重,配合芝士同青瓜一同食用😉翡翠螺醬油漬$78翡翠螺以特製醬油醃製,翡翠螺肉質彈牙有口感,醃製後味道鮮味♥️PH軟殼蟹玻璃紙沙律$98擺盤有心思🥰 軟殼蟹帶來酥脆口感, 沙律🥗新鮮,用玻璃紙包上再沾上帶酸既醬汁🤤開胃美味我地叫左四款刺身,師傅教我地由金目鯛-銀雪魚-牡丹蝦-秋刀魚 順序食用🥰秋刀🍣$178秋刀係今期時令,配上 師傅自家配醬汁🥰首先擺盤有心思,帶魚皮既秋刀魚入口綿軟,魚香味出哂黎🤭銀雪魚🍣$88師傅火灼過,肉質肥美,油脂較重卻不膩口🤩脂金目鯛🍣$98油脂含量適中而鮮甜,無需點醬汁已經好美味日本牡丹蝦🦐$136蝦肉甜美而口感爽口😍雙色菋噌生蠔燒🦪$39生蠔用左柚子麵豉,田樂麵豉一同燒,酸咸既配合令生蠔味道更濃厚A5佐賀和牛石燒$428店員可以因應自己需要熟度幫忙燒🥰 和牛油花勻稱,肉質鮮嫩🥰 一入口香味係口中擴散🤤🤤苦瓜炒
沖繩腐乳
翡翠螺醬油漬
PH軟殼蟹玻璃紙沙律
秋刀🍣
銀雪魚🍣
師傅火灼過,肉質肥美,油脂較重卻不膩口🤩
脂金目鯛🍣
油脂含量適中而鮮甜,無需點醬汁已經好美味
日本牡丹蝦🦐
蝦肉甜美而口感爽口😍
雙色菋噌生蠔燒🦪
A5佐賀和牛石燒
苦瓜炒黑豚
師傅向我地介紹呢一款日式家常菜,非常有驚喜🤩甘香美味,苦瓜冇苦味反而帶清甜☺️
雞白湯海鮮烏冬
師傅細心幫我地分開兩人分量☺️ 雞湯係乳白色,味道香甜😌 烏冬煙韌及富有彈性, 配合大蝦及青口🦐非常滿足