2014-06-01 1100 瀏覽
夜晚未食飯,返咗母校附近行下,成個新蒲崗真喺改變好多,讀書時代成條景福街都只喺賣五金同原材料,依家餐廳已經林立,變咗成條食街咁。參觀完母校之後,喺附近搵野食!時間已經唔早,又唔想食咁多落肚,所以搵咗點心舖試下。我哋叫咗比較大路嘅點心。例如《鮑汁鮮竹卷》、《魚子燒賣皇》、《精製蝦餃皇》、《山竹牛肉球》、《流沙黃金堆仔》、《蜜汁叉燒包》、《陳皮牛肉腸》。雖然大路,但每樣點心都各有特色,口感同味道都特別出色,而且用料十足,每樣點心比一般茶樓都大件好多!聽老板娘,原來師傅以前喺酒店做過,唔怪得特別零舍不同!經老板娘拍板推薦之下,叫咗佢哋主打嘅《脆皮銀絲腸》!賣相雖然只喺一條普通嘅腸粉,但食落有兩份口感,內裏有一層好薄脆身嘅皮,而且有種清新的感覺,非常特別!依個主打嘅《脆皮銀絲腸》真喺藉得推介。問咗老板娘幾次層脆喺咩黎,不過都喺唔肯講!咁緊喺啦,主打菜色喎!下次路過新蒲崗,真喺藉得黎試一試!
鮑汁鮮竹卷
魚子燒賣皇