灣仔 📌EL Gordo Tacos & Grill Factory好朋友牛一🎂 要食個靚lunch 慶祝下🥳 諗嚟諗去諗去,醒起平時行過見到呢間色彩繽紛嘅墨西哥餐廳,反正未試過墨西哥菜,餐廳電話一直打唔通,我就 Openrice book 位 😊Lunch set 百幾蚊 • $108-$148,可選擇餐湯 🥘or 沙律 🥗,like 餐廳嘅 ig 同 fb 仲可以送飲品 。我哋 3個人揀咗 3 個Sets,個 Main 一上枱,「嘩!」見到好大份下 ~▪️Grilled Rib-Eye Steak 扒肉眼扒 🥩 $148 牛扒烤得靚仔,扒厚身又大份◦叫咗 7 成熟,肉質啱啱好,牛味重,有咬口。不得不讚個配菜薯角真係幾好味,外脆內軟,薯味濃。薯角為呢個Dish 加咗唔少分😋▪️Grilled Salmon Fillet 香煎三文魚扒配少蛋飯 🐟 $ 148呢個 Dish 又係份量十足。三文魚煎得好香,而飯亦混合咗洋蔥、炒蛋、蕃茄,好啱[飯桶]愛好者。▪️Larb Gai Tacos 烤牛肉玉米卷 🌽 $108原本以為呢一款係卜卜脆嘅餅皮,上枱至知原來係軟糯玉米🌽餅卷,包住牛肉碎(Mixed

原本以為呢一款係卜卜脆嘅餅皮,上枱至知原來係軟糯玉米🌽餅卷,包住牛肉碎(Mixed 洋蔥、椒粒、蔥粒、蕃茄仔...etc),充滿墨西哥風味。

▪️Churros 炸油條 🥨 $88
熱辣辣嘅油條,炸得香香的,沾滿肉桂粉嘅 Churros 一件一件層層疊,又以 🍓 點綴,但稍為偏甜,所以唔使點咁多朱古力醬🫕。另外要讚一下店員,用盡成隻碟嘅空間寫上 Happy Birthday 🎶 整個擺盤又真係幾靚喎 🤎壽星女表示好開心 🥰

🔅 總括嚟講,原本貪新鮮試下呢間墨西哥餐廳,估唔到有意外驚喜,無論食物、一杯一碟、裝修擺設,都充滿意國風情🇲🇽 記得隔離枱 order 咗個墨西哥餡餅,見到入面滿滿嘅芝士,下次回訪我都想試下😋
2024-02-16
午餐