2020-05-07
今日 51, 要出嚟撐黃店, 就嚟到荃灣揀咗喱間 No Boundary。我同 P san 6:30pm 左右行完街去到喱間店, 已經見到有幾個 group 嘅食客喺門外面排隊等位, 我哋就行近門口向店員攞完籌, 店員再請我哋跟住之前幾 group 人喺門外排隊, 我哋等到 7:10pm 先有位, 但要坐店外兩張枱其中一張枱, 我哋怕太多人喺店家出面經過又有人食煙, 所以我哋要求坐店內, 咁就要再等, 等到 7:20pm 終於有位, 店員幫我哋量體溫同噴完酒精搓手液後可以入坐了。 入坐後, 店員同我哋講我哋嘅用餐時間到 8:30pm, 仲有一小時就要離坐, 所以我哋好快就決定到食咩同落單。最終, 叫咗個德國豬手餐再加個太陽雞堡。上主菜前, 有餐包同餐湯, 餐包係蒜蓉多士, 鬆脆可口, 餐湯係南瓜湯, 但比較遜色, 因為南瓜味淡。跟住侍應端上嘅係飲品, P san 點嘅焦糖鮮奶咖啡, 焦糖同咖啡味好 balance, 咖啡味唔會完全蓋過焦糖味, 甜度亦恰到好處, 唔會太甜, 咖啡味亦好香同埋無苦澀味; 而我點嘅夢之沙冰特飲花菲花, 係由接骨木花、熱情果同青蘋果調製而成, 顏色係初夏樹木嘅
最終, 叫咗個德國豬手餐再加個太陽雞堡。
跟住侍應端上嘅係飲品, P san 點嘅焦糖鮮奶咖啡, 焦糖同咖啡味好 balance, 咖啡味唔會完全蓋過焦糖味, 甜度亦恰到好處, 唔會太甜, 咖啡味亦好香同埋無苦澀味; 而我點嘅夢之沙冰特飲花菲花, 係由接骨木花、熱情果同青蘋果調製而成, 顏色係初夏樹木嘅青綠色, 味道酸酸甜甜, 好 refreshing, 再加上係沙冰, 冰冰涼涼, 適合夏天飲用, 有一點值得稱讚嘅係店家用可重用銅飲管而唔係膠或者紙, 好環保。
試完冰凍嘅飲品, 主菜德國豬手上菜喇, 佢唔係我咃一般食到嘅炸德國咸豬手, 應該係經過煮同烤焗過, 面頭淋咗一層蜂蜜, 比起炸豬手, 喱個豬手可以被一下就砌到落底, 入面啲肉好 juicy, 唔會太咸, 塊皮充滿骨膠原, 好軟腍, 但食落又唔會覺得好油膩, 可能係因為配埋蜜糖一齊食嘅關係吧, 咸咸甜甜, 有少少衝擊, 食多幾口, 如果覺得膩, 又可以食埋伴碟嘅 pickle 解膩, 店家亦有將食豬手傳統會配埋嘅黃芥末同燒烤醬放喺盤上, 等食客可以試到唔同嘅味道。
個德國豬手餐可以加錢加一款食物, 我哋就揀咗加太陽雞堡配薯角, 喱個雞堡相比起豬手無咁特別, 不過雞堡入面有菜同蕃茄, 感覺好 fresh。
今次嚟 No Boundary, 等咗差不多一個鐘先可以入坐, 但用餐時間只有一個鐘多少少, 雖然食得晒, 但真係太趕, 未能好好享受一番。