2021-07-23 46 瀏覽
包販子係一間主打特色fusion漢堡嘅cafe💛 呢年幾以來,佢哋都堅持唔做晚市堂食,好可惜佢哋做到7月25日就結業喇🥺😭 之前一路bookmark咗好耐都未有機會去食,終於都係要到佢哋結業前幾個星期先的起心肝去試~上次去嘅時候係星期日嘅中午12點半,等咗大約1個鐘先有位,因為餐廳入面嘅座位唔多,而且無安排搭枱,我哋2個人去但好好彩可以坐喺窗邊嘅4人枱~排隊嗰陣有得睇餐牌諗定食咩,不過牆上面仲有啲是日推介/期間限定嘅漢堡同飲品,係餐牌上面無寫㗎~•🥢 牛油果紫菜軟殼蟹包 $88個麵包係包販子自家製嘅,口感似丹麥酥咁外面酥脆,入面比較軟身,而且帶點牛油香~軟殼蟹超大隻,啲蟹腳同蟹鉗凸晒出嚟,勁吸引🤩 炸衣好薄,炸到脆卜卜但又乾身唔油,而且咬到入面仲發現隻軟殼蟹有啲蟹膏,好惹味😋個紫菜沙律醬聞落已經好香紫菜味,配炸嘢超夾,而且唔會好酸好搶味👍🏼 仲有好淋嘅牛油果片同埋生菜,食落清新啲~•🥢 北京填鴨包 $66呢款嘅麵包同軟殼蟹嗰款一樣~呢個Fusion配搭真係包販子先有😛 入面有北京填鴨肉(連少少皮)、青瓜片同埋京蔥絲,唔少得嘅就係北京填鴨嘅靈魂:甜麵醬🤤 食落啖啖肉,超足料👍🏼 整體配搭

🥢 牛油果紫菜軟殼蟹包 $88

🥢 北京填鴨包 $66
呢款嘅麵包同軟殼蟹嗰款一樣~呢個Fusion配搭真係包販子先有😛 入面有北京填鴨肉(連少少皮)、青瓜片同埋京蔥絲,唔少得嘅就係北京填鴨嘅靈魂:甜麵醬🤤 食落啖啖肉,超足料👍🏼 整體配搭同個麵包好夾,鍾意食北京填鴨嘅真係要試!

🥢 陀地西多 $66
呢個西多係港式西多士嘅變奏版,下面係用包販子自家製嘅麵包整成嘅西多士,但平時食普通西多士會加嘅花生醬、糖漿、煉奶就變成花生味雪糕、焦糖漿、奶粉(?),再加咗一啲花生糖粒,口感好豐富😋 上枱嘅時候圓形嘅西多熱辣辣,加埋上面嘅雪糕仲有冰火嘅感覺🤤 而且個多士一啲都唔油膩,細細份真係每人2、3啖就食晒🤭

🥢 西柚檸檬梳打 $40
西柚同檸檬味都好出,酸酸哋加埋梳打,好啱熱辣辣嘅夏天飲🥵 喺門口排咗一個鐘隊,飲呢杯梳打真係超爽,夠晒清新解渴🤤😆

🥢 凍檸茶加啲thyme $40
呢杯係牆上面嘅限定飲品~啲冰比較大粒,所以開頭要慢慢飲,但係啲冰溶晒都唔會太影響個味道~ 個檸茶嘅茶底係好飲嘅,而thyme嘅味就係香味為主,令到個檸茶有多一重香味,幾清新,但又唔算好特別,份量亦都比梳打細杯差唔多一半,比較起嚟就無咁抵飲喇~🙈