2022-09-15
👆🏻我的youtube 食評,謝謝大家支持🤟🏻💯The Chippy係英國Fish n Chips人氣炸魚薯條店,Zan Fish嘅姊妹店嚟㗎,位置就喺加連威老道喇咁係近尖東嘅,咁入邊除咗炸魚薯條咧仲有好多唔同嘅菜式可以食到嘅。入到鋪頭咧,佢個setting都幾有趣嘅因為係一個地方有 5間餐廳、初初以為喺food court自己搵位,但落order呢又會送餐比你喎有staff serve你㗎喎,冇收你加一嘅咁我都幾中意,呢一種半自助式嘅餐廳㗎咁黎嗰時就6:45,四成客到啦。咁到7:15就Full哂啦現場嘅音樂咧都幾大聲嘅,所以如果gathering都幾難傾到計,要大聲啲傾囉Menu上嘅選擇唔多嘅,主打係食Fish n Chips啦重有Beef Pie,Chicken Pie 炸Hot Dog,同埋有D醃製小黃瓜 洋蔥 蛋 同埋蜆呢個係價錢牌,以Food Hall黎講呢價錢都幾進取嘅,所以要睇埋個食評啦開箱,哇!我就叫咗呢個12oz Fish n Chips咁一開係會好開心嘅,因為真係好大條炸魚食呀少癲!好大條魚啦厚度嚟講呢個炸魚都好厚呀,同埋個長度呢你睇下其實係我兩隻手板咁大嘅薯條喇,
Zan Fish嘅姊妹店嚟㗎,位置就喺加連威老道喇
咁係近尖東嘅,咁入邊除咗炸魚薯條咧
有staff serve你㗎喎,冇收你加一嘅
咁我都幾中意,呢一種半自助式嘅餐廳㗎
咁黎嗰時就6:45,四成客到啦。咁到7:15就Full哂啦
Menu上嘅選擇唔多嘅,主打係食Fish n Chips啦
呢個係價錢牌,以Food Hall黎講呢
價錢都幾進取嘅,所以要睇埋個食評啦
開箱,哇!我就叫咗呢個12oz Fish n Chips
咁一開係會好開心嘅,因為真係好大條炸魚食呀
fish and chips
fish and chips
少癲!好大條魚啦
厚度嚟講呢個炸魚都好厚呀,同埋個長度呢
你睇下其實係我兩隻手板咁大嘅
薯條喇,薯條係粗嘅薯條
實心嘅,不過唔夠脆咯
似係熟咗嘅薯仔切條呀,如果再脆口啲就好啦
炸魚啦,切嗰時就好脆
比起薯條呢,脆口好多 即叫即炸
咁所以出曬煙啦
試咗第一啖冇醬嘅先,好Fresh,因為熱辣辣嘅,佢嗰炸法呢
會令到好多魚會有肉汁啦,卜卜脆嘅 咁食嗰時呢,其實好juicy㗎
咁佢哋標榜咧,所有食品嘅來源地都係英國進口嘅
呢度啲嘢飲都幾正㗎
叫杯菊花茶
呢個係冰茶嚟嘅,所以菊花茶咧
會有隻好得意嘅冰冰熊浸住喺度^^
可愛度爆燈嘅!原價就三十八蚊,跟餐咧就減二十八蚊啦
冰茶
呢一杯係唔甜嘅,而且隻熊仔呢
都係菊花茶嘅冰1咁所以融咗個味道
唔會變淡嘅,讚呀!清爽 解渴
apple pear slush
第二杯嘢飲咧就叫咗呢個蘋果雪梨沙冰,原價48咁而家就38啦
好鬼大杯嘅咁同埋見到好多果皮呀,咁所以應該咧係比較小糖水嘅
佢唔係好甜呀,都好清涼同埋解渴嘅同埋我覺得佢嘅雪梨味
係多個蘋果味啦,咁雖然喺沙冰啦
但系唔覺得太淡味嘅推薦啦,大推俾大家飲呀
總括嚟講咧
我覺得個環境都唔錯嘅