2021-03-21 147 瀏覽
食好幾個月依舊重口味勁油勁咸,老闆話您理得我,日日依舊客似雲來!舖頭成排都係三味畢畢餸茶記,永遠最長龍最多食客都係老字號大發,可能款色多而且夠重口味。冬瓜湯,非常清徹見底的湯水,雖然單調不過好夠味。淡如水可以漱口洗手,有少少味精咸咸地外就無其他。花生冬瓜湯,新湯品?比以往湯水濃味,不過依然保持清淡路線。青紅蘿蔔瘦肉湯,清清淡淡都幾好,有蘿蔔味有瘦肉味,清淡如水,洗手或食完漱口可以。合掌瓜紅蘿蔔湯,湯水湯水真的好水,有味的水。粉葛湯,印象中首次遇上,味道平平湯水可以的。黃瓜湯,眼測真的估不到是什麼湯,飲落都是半信半疑,應該是黃瓜湯來的,總比以往碗碗一樣味更好飲,有少少分別。例湯,真的飲不出什麼來的,似合掌瓜喎。罕有地出現湯渣,瓜豆湯無肉的嗎?味濃清甜蠻不錯架喎。菜芯豬扒雞全翼,油滴滴立立令,非常閃閃生輝。蒜蓉炒菜芯爽嫩翠綠,香甜多汁但凍冰冰。冰凍當食沙律,爽甜蒜香多水不草青,無渣索索聲。豉汁蒸鯇魚尾膠黏滑滑的魚皮,夾著嚥韌魚肉還可以,不過食到最後時成口都係魚鱗。薄薄炸豬扒微暖,有點乾硬要給點牙力,幸好都夠香口,醃味得宜,味道蠻不錯。清炒菜芯,凍冰冰但勝在夠爽噴汁,菜甜味出眾,只是菜葉有少

清炒菜芯,凍冰冰但勝在夠爽噴汁,菜甜味出眾,只是菜葉有少少澀味。室溫菜芯未算鮮嫩,合格的無渣不太老,趙到索索聲淡淡蒜香唔難食。清炒椰菜雖然有點油,但竟有驚喜的味道,爽嫩香甜無得頂呀!椰菜雖然已放涼毫無體溫,難得全部爽甜多汁,趙到索索聲。嬸嬸再次比勁多椰菜我,減三份一就剛剛好,唔想浪費唯有全部清掉。蒜蓉炒椰菜炒到偏腍,沒有爽脆質感,不過我鍾意。濃郁菜甜味,沒半點苦澀,有料!蒜蓉黃芽白真係焗到好黃,爽爽多汁多水唔難食。

菠蘿生炒骨肉多骨少啖啖肉,乾乾的嚥嚥韌韌,微酸微甜還可以。豉汁蒸雞只不過是雞全翼斬件,油膩感十足,味道合格,雞皮滑雞肉乾,斬碎當然會令肉汁大量流失最鬼憎。麻婆豆腐甜甜厚厚的芡汁杰撻撻,我要嫩滑豆腐,討厭硬豆腐,沒有肉碎作伴只有豆味。

豉汁蒸排骨,骨多肉少,濃烈帶濁的豆豉太多了!口水米鴨新菜色上市,從來未見過。老闆仲醒隻髀我嘆添,多謝多謝。啖啖結實嫩肉,皮薄不油膩,醬油入味香甜,還散發陣陣微弱辣香,食得過。

洋蔥豬扒,刀功了得豬扒薄切,比正常薄一半,口感差好遠,而且太薄容易煮到變得乾鞋,食紙皮的感覺。依塊質地剛到臨界點,可接受,味道咸味突出,未有洋蔥甜味出現。粟米豬扒好咸的豬扒,乾乾的麻麻地。魚香茄子加粟米汁味道超怪,我愛食棉滑茄子,但眼前腍到一劈漿糊好難食!洋蔥茄汁豬扒甜甜酸酸,乾硬鞋豬扒,唔難食但要比多點牙力。

蒜蓉炒蒜芯最初我都非常疑惑是否韮菜花,蒜芯都幾冷門,廚師都好有心,間中會轉一兩款菜色,大家無咁悶,可以增添少少樂趣。先來爽脆,趙到裡面粉粉的甜甜的,蒜頭的粉感,好重果實甜味不太適合我。滷水雞翼最憎斬到細細舊,搞到肉汁流失乾爭爭,而且食到成口都骨碎。

大豆芽室溫大大堆多汁爽爽微甜,芡汁有點濁不夠清新可口,點解要有根呢?瘦猛猛的不肥美不爽甜多汁,粗糙的口感加上長長的根部使得粗糙感倍增,食幾啖已不想食咯。生炒骨酸酸的甜度弱,骨多肉少乾乾的肉而少少脆。洋蔥豬扒,老闆叔叔不厭其煩專登搵件最大的給我,多謝您啊!半塊豬扒最衰勁咸,非常鞋帶硬呢。

豉汁蒸雞,雞翼碎上極度討厭,中翼一開三,雞膇一開三,細粒到最初還以為排骨。超多骨碎,雞骨尖尖經常吉到嘴,要食得格外小心。肉汁水份流失,乾乾硬硬,豆豉味突出混點肉味可以的,豆卜索汁水潤嚥韌。炆節瓜,瓜清甜鮮味爆水。

椰菜冬瓜豆卜洋蔥豬扒,薄切軟爭爭咸咸瘀黑色的炸豬扒,還入得到口的。冬瓜多汁爆水清爽味道,豆卜無切開微烚嚥韌香口,椰菜爽甜輕輕的調味已十分足夠。黑椒豬扒菠蘿生炒骨,黑椒豬扒重口味,咸咸的黑椒汁免強頂得住,醃味也不輕手,乾乾的肉質有嚼口。生炒骨微微的酸濕濕的表面,骨肉參半唔難食。

豆卜炆冬瓜,大大舊極為爽脆,爆汁甜美。豆卜嚥韌香口沒怎麼特別,食完都幾頸渴。豉油皇米鴨,肥騰騰的頸部立即掉丟,幸好有髀食,不太咸的豉油,結實的肉。豉汁蒸鯇魚,咸咸的豉汁,勁多骨的魚背脊,魚肉算滑有著陣陣魚腥味。

紅燒雞全翼怪怪的紅燒底,滷水浸得通透略咸,連骨都都在霉霉粉碎邊緣。豉汁排骨結實的質肉十分有咬口,有軟骨脆卜卜點綴一下才沒那麼悶。番茄炒蛋完全無溝通,蛋還蛋、茄還茄,只掉係路邊自生自滅,反而炒老蛋裡面夾雜少許的洋蔥絲。幸好炒蛋夠香有咸味無洋蔥味,微濕唔難食,細細番茄角,酸酸爽爽少少汁。

洋蔥番茄炒蛋,成盤只得幾片番茄真係唔想點,點解炒蛋要落洋蔥呢?凍凍全熟蛋未算老,濕濕倒汗水感覺,有咸味有蛋味唔難食。梅菜蒸肉餅,遠望以為係咸魚肉餅,夾起終於見到零星的梅菜蓉,刀功十分利害。給多一點時間嘴嚼,可以食到梅菜甜味的。十足蘿蔔糕般大大舊肉餅,質地實淨乾乾黏黏,味道濃得不過份,淨食都可以駑駕得到,撈飯食應該會加更開心美味。

魚香茄子,真的嗎?明明係豆醬咸魚肉碎味,酸酸地咸魚味好鬼奇怪,茄子腍劈劈,醬汁杰撻撻冷冰冰,口感有點可怕,硬著頭皮食掉大半。黑椒豬扒,薄切鞋烚烚略咸,過過口癮話晒有肉食。
粟米豬扒魚香茄子
冬瓜湯