2019-05-24 336 瀏覽
天水圍糖水店唔多,食台式甜品更係少之有少。呢日經過天瑞,發現開左間食芋圓既糖水,即刻對佢心心眼。可能係閒日夜晚啦,唔算多人食。夜晚十一點黎到,本身諗住堂食,但見佢都開始執緊野,亦開始只做外賣,唯有買返屋企食啦。一睇menu,好多個糖水都好吸引,第一次食就梗係要試下佢個招牌大甲芋圓!而朋友就叫左個綠豆沙芋圓,兩個糖水合共都係$53,廿幾蚊一碗,價錢幾合理喎!招牌大甲芋圓,一開就見到大大舊芋頭,芋圓都有十幾粒,有大有細。大既入面有餡,細既就無餡。我個人就鐘意無餡多d,因為芋圓本身己經好飽,有餡就仲飽,搞唔掂!連我咁鐘意食芋圓,都竟然會食剩d芋圓,就知幾飽。成碗芋頭味都幾濃,不過西米就少左d,唔係啖啖都食到西米。朋友食既綠豆沙,合格既!值得一讚係海帶超多!而且唔太甜,岩晒深夜一食,無咁罪惡感。

2019-05-21
外賣自取
$25 (宵夜)
  • 大甲芋圓