2023-03-17 68 瀏覽
星馬菜喺香港無泰菜、印尼菜咁普及,難得有位新同事係馬來西亞人,梗係要問下佢香港有咩好嘅星馬菜餐廳推介啦!今日就黎試下其中一間佢大力推薦嘅「巴剎雞飯」啦!餐廳位於西營盤地鐵站附近,地點方便。餐廳裝修好有星馬地區嘅特色,好chill!店員都好有笑容,服務殷勤。餐牌上食物選擇頗多,價錢親民,而且亦有圖片參考,幾好👍🏻我當日咁啱幾餓,就叫多左幾款食物黎試下。小食方面,我選左店員推薦嘅「酥炸皮蛋餃」同埋「炭燒沙爹豬」。前者據說係手工包嘅,裏面嘅肉同皮蛋餡好飽滿,外層炸得金黃色,而且口感好鬆脆,一流!至於炭燒沙爹豬肉串,則係另一個驚喜所在:啲串燒係同一個小爐興住,所以keep住夠曬熱。而個獨門沙爹醬更加係好香好濃,令人一試上癮!主食梗係要食招牌菜「巴剎雞飯」啦。價錢$58,非常親民,但一啲都無欺場,因為份量好多!而且啲雞肉好滑,配埋啲油飯同醬汁一齊食非常正!食咁多肉梗係都要食啲菜啦,呢度嘅油菜價錢合理($20),雖然份量唔係好多,但啲菜係好嫩嘅。飲品方面,同事大讚呢度嘅馬來西亞嘅特色「丹南咖啡」夠曬正宗,咁梗係要order黎試下啦!咖啡好香,而且唔會太甜,好飲!總結:新同事果然好介紹,呢度食物、服

店員都好有笑容,服務殷勤。

酥炸皮蛋餃

巴剎雞飯

丹南咖啡

總結:新同事果然好介紹,呢度食物、服務都好好,最緊要係價錢親民,絕對會再返黎食☺️
酥炸皮蛋餃
巴剎雞飯