2019-08-24 50 瀏覽
和牛 Shabu Shabu 繼東京之後係香港再食,但質素不比日本差哦。星期五happy Friday 特地搵和牛黎獎勵自己,係6個餐入面選左 A4 黑毛和牛特選套餐,點解係呢款呢,因為 omakase 有好多肉,而且仲有 A5 和牛,我一個人真係好難食得晒,A4 質素已經好好岩晒女仔食。首先會俾個昆布湯底,一人鍋,自在地食火鍋,今日既特選牛肉係牛小排同牛柳,基本上3至5秒食得,牛小排大塊啲而且雪花分明比較肥美甘香,入口即溶。牛柳可以三秒即起,嫩滑無比。個人中意點柚子醋,解油膩. 蔬菜盤好新鮮,唔使點醬都好清甜。尤其中意皇帝菜,味道獨特。豆腐亦食到滿口豆香,中意清淡既朋友真要試下。除左日本米飯,其實可以轉自家製烏冬,彈牙而且軟硬適中,係其他地方食唔到呢種口感,建議轉叫。最後用左支烏龍茶同抹茶雪糕作結,唔太甜,完美。

蔬菜盤好新鮮,唔使點醬都好清甜。尤其中

最後用左支烏龍茶同抹茶雪糕作結,唔太甜,完美。
  • Green tea ice cream