2021-11-07
咁岩去開紅磡附近,唔熟唔又唔知食乜,有人提出「朝聖」,於是跟隨友人嘅步伐,眼前就係鼎鼎大名嘅「加太賀」,一間未見其店都會先聞其聲嘅日本餐廳!🔹環境:雖然我未去過全盛時期嘅加太賀,但係都知道佢而家縮左水唔少。門口裝潢同埋柔和燈色配合得幾好,幾有舊派和風感覺,但門口易拉架就非常港式,當係懷念舊香港嘅情懷(聽講以前嘅加太賀差唔多係獨大,好把炮!)。入座後,會發覺佢大部分物品都充滿香港氣息,包括茶餐廳常見品牌嘅調味料同埋座墊,所以當佢係舊時港式日本菜去食啦(老香港嘛)。🔹花之戀:以前睇獎門人成日聽到獎品「由加太賀送出花之戀二百件」,聽都聽到熟曬,但就要等到十幾廿年後嘅今日先食。賣相黎講都唔錯,唔會砌到朵花溶溶爛爛,由四片三文魚砌出黎,厚度同油脂都適中,配個爽口蟹籽同開胃沙律醬,的確係配合得宜!朝聖嘅角度更加係值得一食添!🔹希靈魚刺身:魚肉同魚籽嘅比例就一半一半,醃得唔會太酸,開胃前菜咁食都唔錯(個人中意魚籽比例多啲,食落爽啲嘛!),食落都係新鮮嘅!🔹海鮮燒餅:叫多個飽肚燒餅食,試枱時熱辣辣,加上沙律醬、燒汁同埋七味粉,食落味道豐富。加上海鮮都唔少,有蝦同魷魚,每人都食左兩三件,味道唔錯又夠飽!
㊙️花之戀,順便睇下menu 第一頁講及花之戀嘅起源