2016-07-29 604 瀏覽
今日一個人心情好差,又唔知做咩好,誤打誤撞走咗入呢間餐廳,侍應安排咗最近門口嘅一張圓枱比我坐,望住街外也發呆的我都唔知想食咩好。侍應好細心咁介紹佢哋嘅特色菜及生蠔,可惜我無咩胃口只點了一杯白酒,白酒煮藍青口,蟹肉龍蝦湯,同甜品。先來個蟹肉龍蝦湯,平時啲餐廳好小會加蟹肉入去煮湯,但原來加入蟹肉嘅湯會更鮮甜,更能帶出龍蝦嘅味道大愛呀!白酒煮藍青口送到枱時已聞到淡淡酒香。侍應提醒我記得要連汁一齊放入口。真係好鮮甜,而且青口肉質嫩滑。加埋啲汁放入口,真係絕配!最衰係我無影個甜品「黑魔鬼」其實我完全唔知咩嚟,只知係朱古力做。當一個女人唔開心時,食朱古力係會開心,的確如此,一件特濃朱古力蛋糕,上面淋咗一層暖嘅朱古力醬,最上層係雪糕。sorry 唔知係太好食定真係令我開心返,我食咗一啖,淚就滴下來。這種濃濃的可可豆味,帶一點苦再夾著暖朱古力醬嘅甜同雪糕嘅凍。令我好難忘的一個甜品雖然今日只有我一個吃,但我好滿意這餐,有機會一定再嚟!
大愛呀!

最衰係我無影個甜品「黑魔鬼」

雖然今日只有我一個吃,但我好滿意這餐,有機會一定再嚟!

2016-07-29
  • 白酒煮藍青口