2016-12-24 645 瀏覽
香港地可以隨處食到日本野,而係呢區都有唔少出色既日本風味,但亦試過七七八八,收左工一個人,又四圍闖下搵下好西,嘗試找較有特色既,今次我搵到呢間。招牌唔影啦,以免有賣廣告成份,裝潢格調用上香港人較喜歡的暗黑,店員帶我到一張四至五人台,前面是鐵板燒,店員說正確黎講是玻璃陶瓷電燒,有新鮮感我鍾意。廚師黎料啦,先煮份美國黎既西冷扒(250g)個爐一tart就夠熱,廚師將塊扒微微加熱後,將多餘既脂肪與根部即時切走,以免客人食既口感受影響,此舉是相當細心。然後廚師將牛扒切成一塊塊一口牛,加埋蒜片就上碟。medium well既牛肉再聚集脂肪既香味真係好滑好吸引,裡面既肉汁係口腔裡面爆發。整體黎講係一份高質肉扒。食完鐵板燒,當然要試埋壽司啦。我就叫左個壽司拼盤,當然貪佢樣樣都可以試下啦。呢度既壽司幾正宗,刺身較大,而飯團較小,但塊刺身肉又唔會係過大,吃得出魚肉既鮮味外又不失壽司飯既襯托。成份壽司拼盤當然係由淡味吃到濃味啦。牡丹蝦夠滑又有本身帶點黏既口感,肉身夠甜又爽,食得出係新鮮既蝦。日本帶子口感豐厚,似鮑魚狀但比鮑魚滑身及更易咬口。開始進入濃味壽司,三文魚籽大大粒,賣相吸引,啖啖既魚籽油香在咀裡和
開始進入濃味壽司,三文魚籽大大粒,賣相吸引,啖啖既魚籽油香在咀裡和舌頭中間徘徊。吃了塊生姜,準備食這件拖羅,嘩一咬就將裡面既魚油咬出黎,但係唔覺肥利,再咬口感滑之餘,裡面甜既魚汁又出埋黎。最後仲有件海膽壽司,海膽是堆到滿滿的,我貪心地將整件放入口了。海膽隨即帶出本身既甜味,與飯混合就更令口感提升,另外仲有海水既鹹味,是新鮮既海膽才會有既味道。
不枉我今晚來這裡走轉,才吃到我獨個兒的晚餐,更能用心享受這頓晚餐。