2017-07-04
一向都鐘意食雪糕,飯前飯後都有個雪糕胃,特別而家天氣熱,隨時隨地都想食凍野。講到雪糕,via tokyo喺我心目中排名一向高,特別鐘意抹茶、焙茶口味。飯後行到過去,只想食雪糕,就唔堂食喇。揀黎揀去,本身想點芝麻味,然後店員話冇哂啦,囧…佢提議我試下玉露玄米茶系列~呢個系列共有3款,有芭菲 ($78)、雪糕杯 ($40)、雪糕筒,係混合玉露、玄米茶,製成嘅軟雪糕。玉露玄米茶雪糕筒 $38同抹茶嘅顏色一樣,都係好明顯嘅綠色。 天氣太熱,上手影左幾分鐘相,頂部都開始溶,急急腳放入口中玄米茶味道突出,米香較茶香重;至於玉露,本來特色在於甘味,老實講就唔太明顯。不過既然玉露係咁上等嘅茶,40蚊唔洗嘅雪糕,比例失衡都好正常。雪糕質地一貫厚滑,雪糕筒如常香脆。佢地嘅雪糕價錢唔貴,不過我就鐘意焙茶、抹茶口味多啲,玄米茶對我黎講,都係適合當茶飲用。
玉露玄米茶雪糕筒 $38
雪糕質地一貫厚滑,雪糕筒如常香脆。