2017-04-19
好多人去過利東街嘅呢間咖啡店潮聖,我地都唔執輸,之前已經試過佢地嘅mocha,未至正到要成日飲。因為有朋友都問我地有冇試埋佢地件招牌三文治,因為次次黎都飽住個肚,冇機會試到。週日趁住要過海,加上早餐都未食,專登過去試埋!玉子三文治 $58價錢有啲貴,始終只係雞蛋同麵包,不過都見過好多人讚好,反正一試就冇妨。一份盒裝有三件,拎上手已經感覺到麵包係好鬆軟,食落比香港嘅白麵包軟腍。雞蛋同塊麵包一樣咁厚身,而且非常滑溜,口感好似食緊塊鮮牛油。蛋中加有芥茉,味道突出。所以無論口感定味道,我都唔係好覺得自己食緊件蛋,蛋味有點淡。幸好芥茉唔會話好嗆鼻,個人唔抗拒。味道係幾特別,但食有一件已經出奇地飽肚兼滯…唔想再食第二件。試完未必會再食,一來價錢唔平,二來去過日本嘅都應該知道,隨便搵間咖啡店賣嘅蛋治都會好好食,麵包肯定比香港嘅鬆軟,而且蛋味較濃。所以我就試一次夠哂,未試過嘅朋友都可以一試嘅,兩三個人share~
週日趁住要過海,加上早餐都未食,專登過去試埋!
玉子三文治 $58
玉子三文治