2024-01-27
踏入王子飯店,肚子餓得咕咕叫,決定一於撲頭船嚟個點心大合奏🥢!首先,「西班牙黑毛豬叉燒」真系勁,叉燒賣相吸引,肉質彈牙得嚟又唔乾,味道正宗到彈起。跟住嚟個「萬壽果豬肚南北杏」湯,飲落去真系醇香得滯,透心涼,感覺整個人都提神醒腦☀️。講得多都唔及親自試,「蝦籽扒柚皮」真系得令得令!柚皮個潮味消失得無影無踨,同蝦籽呢對好拍檔,呢個組合真係嘆為觀止。至於「豉蒜秋葵」,完全顛覆咗我對秋葵嘅認識,蒜香味巧妙中和咗秋葵嘅黏稠,夾埋豉味,簡直係美味得嚟又健康💪。邊吃邊諗,呢個「天下第一包」同「翡翠帶子餃」,都系咁樣,咬落去得個皮薄餡美噴香,軟中帶口感,正!話時話,難忘「藥膳雞腳」,藥材味濃郁到飲口湯汁就已經覺得身體暖笠笠👌。最後嚟個「上湯浸豆苗」,豆苗鮮嫩,湯頭鮮美,完美收官。當我喺呢裡享受每一啖食物嘅時候,眼前仿佛浮現咗這家店嘅用心同埋每道菜嘅質素,真正感受到食物背後嘅故事。呢次食評,其實好想話你知,王子飯店嘅點心真系精彩非凡!👑