2020-06-19
今日你去咗灣仔一間嘅料理店食廚師發板,佢哋嘅Tasting Menu $1180位,有12道菜式餐廳職員會向我哋介紹菜單,同埋佢哋重點標榜你以為食到嘅嘢其實又唔係咁,新穎有趣首先係海草梳打,其實係雪碧加上魚子組成嘅一杯開胃飲品,魚子嘅份量係自己放落飲品內,所以你可以唔放落飲品就咁食都得第一道菜就係沙律配陳皮梅但入邊其實係牛油果,牛油果沙律第二道菜係刺身四點第三道菜係煙燻鵪鶉蛋同埋鴨胸第四道菜係用柴魚以虹吸壺煮湯,方法非常特別第五道菜係海膽花盆, 海膽都幾鮮甜第六道菜係燒三文魚夾生菜第七道菜係駐車違反食用紙加上非常軟林林嘅牛柳,以菠蘿伴碟第八道菜係香港加油第九道菜係魚蝦蟹,有魚蝦蟹嘅骰子俾你玩,打開其實係炸蝦炸魚仔蟹膏同埋蟹柳嘅結合,另外可以自己將牙膏內嘅醬汁吱上去第十道菜係甜酸苦辣,呢道菜入邊有甜味嘅食品、鹹味嘅食品、酸味嘅食品、苦味嘅食品, 代表人生有甜有酸有苦又辣第十一道菜係Lego甜品啫喱,以Lego形狀作為啫喱糖最後一道菜係冰粉,甜甜地都幾好食依家OpenRice平台上訂咗有優惠,大家記得用OpenRice訂位
第一道菜就係沙律配陳皮梅
但入邊其實係牛油果,牛油果沙律
第二道菜係刺身四點
第三道菜係煙燻鵪鶉蛋同埋鴨胸
第四道菜係用柴魚以虹吸壺煮湯,方法非常特別
第五道菜係海膽花盆, 海膽都幾鮮甜
第六道菜係燒三文魚夾生菜
第七道菜係駐車違反食用紙加上非常軟林林嘅牛柳,以菠蘿伴碟
第八道菜係香港加油
上去
第十一道菜係Lego甜品啫喱,以Lego形狀作為啫喱糖
最後一道菜係冰粉,甜甜地都幾好食