2023-10-21
Quinary係Asia’s 50 Best Bar 2023 早幾日同朋友行開中環,發現到Quinary就入咗去試,咁啱有張枱唔洗等,但到我地飲完大概21:30就開始多人係門口等,入面有幾張大枱,可以4-5位朋友坐埋一齊,亦設有bar枱,望住調酒師調酒!我同朋友一人叫咗一杯Cocktail同埋一個黑松露薯條~- Earl Grey Caviar Martini - 呢杯cocktail係餐廳其中一款best seller cocktail,當晚都有好多人叫呢杯酒。首先賣相好精緻,有一層泡泡係酒上面,至於味道亦十分有驚喜!👍🏼泡泡係伯爵茶既味道,然後一飲就有甜甜酸酸接骨木花香既vodka味道,每一啖都會食到細細粒既 “caviar”,增加咗cocktail既口感,係一杯充滿玩味風既cocktail。- Oolong Tea Collins cocktail -中意茶香同sparkling既我對於呢杯Oolong Tea Collins cocktail十分滿意。❤️首先一入口有清新烏龍茶味道,然後就感受到soda water既氣泡,最後係有烏梅既味道,雖然佢menu寫有herbal味道,
- Earl Grey Caviar Martini -
首先一入口有清新烏龍茶味道,然後就感受到soda water既氣泡,最後係有烏梅既味道,雖然佢menu寫有herbal味道,但唔會太濃烈,主要係烏梅散發出嚟既陣陣herbal香。
而且呢杯cocktail係long cocktail,所以酒味相對冇咁濃烈,唔太中意飲濃酒精既可以試下呢杯;相反Earl Grey Caviar Martini因為係martini,可以飲落去酒精味道相對較重,但2款都係好易入口同好飲既cocktail。
- Truffle Fries -
黑松露薯條新鮮炸起,又熱又脆,每條薯條都有黑松露碎,而且附有茄汁同黑松露醬,一份夠2-3個人食,如果再多人啲可以叫burger等其他食物。