2023-11-15
今日放假,想搵啲好嘢食,去咗荃灣海之戀嘅yadllie plate。入到餐廳,侍應安排咗我哋坐喺卡座。對住好大好高嘅大玻璃,望住出面綠油油景色,心情即刻放鬆左。我哋點咗以下嘅嘢食.生牛肉沙律:唔係每一間韓式食店都有生牛肉沙律嗌。難得呢度有梗係要嗌嚟食吓啦。沙律菜新鮮爽口,車厘茄皮薄多汁,醬汁味道有少少酸酸地,令人胃口大開。生牛肉色澤紅潤,加咗少少調味提升左牛肉味道嘅層次。火炙牛:有驚喜. 原來侍應會喺你面前將生嘅調過味嘅牛肉片用火槍燒下表面。牛肉片有少少焦香嘅味道。而牛肉經過火炙之後都令到牛油溶化。食落林滑易咬有油香。八爪魚煎餅: 唔會好厚粉,邊緣咬落去係脆脆的,八爪魚都多。Yadllie原味炸雞:一客有八件炸雞,佢另外仲配咗炸番薯條。簿簿嘅炸份包裹住炸雞,雞皮炸得好脆但入面仲保持到肉汁,就算連雞胸都係好juice. 原味炸雞冇太多嘅調味,清清地唔會太膩。炸番薯條幾清甜,份量都唔少。玫瑰牛肉炒年糕:芝士做到長拉絲嘅效果!年糕有兩款,一款係薄片的,另一款係小圓柱體的。佢入邊除咗牛肉之外,仲有好多唔同形狀嘅韓式魚蛋。都幾得意。百香果水果茶:覺得自己嗌呢個嘢飲嗌得好好。百香果汁加埋檸檬同茶,
我哋點咗以下嘅嘢食.
八爪魚煎餅: 唔會好厚粉,邊緣咬落去係脆脆的,八爪魚都多。
百香果水果茶:覺得自己嗌呢個嘢飲嗌得好好。百香果汁加埋檸檬同茶,酸酸地,好消滯。
蜜瓜雪冰:蜜瓜粒有大概10粒,蜜瓜新鮮。綿綿冰入口即溶,唔會太甜。佢仲有一支蜜瓜雪條喺入邊,好滑,有濃濃既蜜瓜。
下次如果同朋友想搵間靜靜哋嘅韓國餐廳食飯,會再嚟呢度。