2011-08-16
在網上看到潮庭在尖沙嘴星光行剛開了新店,於是晚上去試了。可能是新開張只有十天的關係,星期日晚都只係約七成滿。跟其他潮庭一樣,裝修都有番咁上下,水晶燈都唔少,門口知客款待熱情。近窗邊的一排枱有維港海景,雖然只係ニ樓,都叫做有。這個位置以前是金島潮州洒家已很多年,現在二,三,四樓全歸美心旗下。餐前的小食用高身酒杯型的盛器,比其他潮庭的份量少。鹽燒小黃魚,很香,肉質甜美,$35 一條,稍貴,但值得推介。豬脚凍,傳統潮州小食,做得不錯,點上浙醋,味道更佳。炸蝦棗,有水準,在眾多潮州酒樓中算是好食。煎蠔餅,薯粉質量都可以,不過火喉及味道唔夠,大熱天時,D蠔都唔荒靚得去邊,所以要求唔好太高。鹵水鵝肉,味道幾好,唔會太腓,不過有D韌 。豬肚蒸雞,味道好,豬肚爽,雞肉嫰。梅羔骨,酸酸甜甜,幾好味,稍為熱氣,肉質亦好。咸骨菜煲,主要食D菜,湯和菜味道幾好,排骨質感也可以。沙嗲炒牛河,唔會太油膩,沙嗲夠香,但係隻碟係一隻船,份量極少,是欺場,炒粉麵飯通常都係一大碟,用隻船來裝我都係第一次見,希望會改善,我發覺現在很多時的酒樓都改用較細的盛器來上菜,以減少份量。煎糖醋麵,亦保持水準,不過有D地方煎得稍為太
可能是新開張只有十天的關係,星期日晚都只係約七成滿。
餐前的小食用高身酒杯型的盛器,比其他潮庭的份量少。
豬脚凍,傳統潮州小食,做得不錯,點上浙醋,味道更佳。
炸蝦棗,有水準,在眾多潮州酒樓中算是好食。
鹵水鵝肉,味道幾好,唔會太腓,不過有D韌 。
豬肚蒸雞,味道好,豬肚爽,雞肉嫰。
梅羔骨,酸酸甜甜,幾好味,稍為熱氣,肉質亦好。
咸骨菜煲,主要食D菜,湯和菜味道幾好,排骨質感也可以。
煎糖醋麵,亦保持水準,不過有D地方煎得稍為太燶。
最後甜品係蒸紅棗榚,口感似年榚,不過都幾有紅棗香味。芋泥也不過不失。
洗手間有新意思,大門是自動門,不用手推。