2023-10-01
去揾係CWB利園返工嘅朋友食lunch,咁我呢個新界人梗係搵地膽話事啦。佢就約咗我係耀華街嘅樓上cafe - Undici一入去輕工業風設計,旁邊仲有個頗透光嘅大窗,好幸運地就安排咗我地坐係度。陽光透入餐廳內,好舒服好正。第一次去呢間cafe,餐牌睇咗5分鐘先揀到,唔係我有讀寫障礙😆,係因為好多樣都好想試😋最後我呢個risotto控,選擇咗關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯。見到一刻牛肉及關西汁滿滿蓋過飯面,在想會不會搶去咗牛肝菌及creamy嘅飯底呢?居然汁與濃稠度控制得很好嘅risotto一齊食,兩者係配搭得很好,上面嘅京蔥絲,更覺係大廚嘅心思加分位,整體上就不會覺得膩了👍。另外,加$48可升級做套餐👉🏻有櫻花蝦湯+蛋糕+指定餐飲我地2人就叫咗1個主餐另加了一個前菜前菜揀咗係惹味嘅川味麻辣嘅藍青口,份量頗多,辣度有而不算很重,不影響繼續品嘗其他食品,很貼心。最後,朋友食咗套餐嘅士多啤梨芝士蛋糕,我就top up 要咗要杯椰椰Affogato,椰子味配咖啡係我近期大愛。今餐真係食得非常滿足,臨走即刻約定朋友下次見嘅日子要再嚟,因我要試埋其他嘅嘢食。😋😋😋
我地2人就叫咗1個主餐另加了一個前菜