2021-03-13
餐廳位於正門左面一樓💁🏻♀️ 大館入面保留咗以前嘅面貌,沿住舊式樓梯行上去,好似穿越時空咁,好有復古味道🧞♂️上到一樓會見到截然不同嘅風貌,隔離statement 酒吧映入眼簾,穿過酒吧門口轉左就係The Chinese Library!雖然呢度係食中菜,但裝修設計非常之英倫風,整個餐廳主要用咗高貴嘅灰色,配上牆身同椅背嘅紋理,以及柔和嘅燈光,顯得雍容華貴。但一坐底,掂一掂張枱,咁油咁癡立立,就算叫侍應過黎抺完枱都係無分別😅 同埋佢哋只抺無餐具餐牌放置嘅地方,衞生方面真係要改善一下!Openrice 訂座精選晚市套餐有免費北京烤鴨,追問之下,原來只係套餐煙燻京鴨卷可以無限添加,無得叫佢哋個新鮮烤鴨食😕 而侍應都話唔係即切係無咁好食架!個人覺得餐廳直接寫無限添食煙燻京鴨卷會好啲,免得有誤會。見到隔離枱食即切北京烤鴨真係流哂口水呀!😖我哋最後照叫番佢哋個餐White Truffle Golden Menu $588/每位餐牌有幾個位要留意返:⚠️部分菜式有打星星係可以選擇即磨白松露喺個餸到,咁當然每一磨都係有額外收費,仲要係時價,佢餐牌上寫喺最底,到上菜問我哋加唔加時亦都無溫馨提示價錢。⚠️部
但一坐底,掂一掂張枱,咁油咁癡立立,就算叫 侍應過黎抺完枱都係無分別😅 同埋佢哋只抺無餐具餐牌放置嘅地方,衞生方面真係要改善一下!
餐牌有幾個位要留意返:
⚠️部分菜式包咗入餐牌到但有寫明要另外加錢,我哋都有加$88 叫咗份叉燒,酸菜星班片就無加到
⚠️另外可以加錢任飲三款酒之一,豐儉由人,因為我哋本身都唔飲得多,所以叫咗最平$100/位,氣泡酒正正常唔會難飲得去邊,平平哋過吓酒癮
❤️ 法國鵪鶉燒賣 賽螃蟹鱈魚餃
好食度:⭐️⭐️ (2/5)
❤️ 煙燻京鴨卷
好食度:⭐️ (1/5)
❤️ 煙燻四喜素卷
❤️ 毛牛肉
好食度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)
❤️ 殿堂叉燒 (另+$88一份)
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
❤️ 魚蓉羹(位上)
好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
❤️ 豆酥蒸北海道大元貝
❤️ 蔥油脆皮雞
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
❤️ 酸菜星斑片 (另+$198一份)
因為知食唔哂所以無加。
❤️ 蛋白脆米素菜炒飯
❤️ 雞汁白象牙
好食度:⭐️⭐️ (2/5)
❤️ 柚子冰粉配朱古力米糍
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
以食中菜黎講,呢間價錢唔算平,同埋我哋呢度加啲人錢嗰度再加啲錢,埋單都覺得幾貴!🤑 不過環境係舒服嘅,但服務同衞生可以再做好啲。