2011-07-27 58 瀏覽
因為我愛食野菌, 男朋友特登上Openrice選左呢間餐廳可能七月廿六日文化中心有show吧, 八點半前都有好多人好唔容易搵倒位, 因為我地想坐二人位, 唔想同人搭枱餐廳內地方都大, 環境好, 有梳化位, 有長枱, 又有二人位周圍放左d書同植物做佈置, 玻璃屋的感覺, 好似韓劇中的咖啡屋般坐下來, 就去叫個 Iced mocha 降下溫, 外面的天氣真係熱到飛起Iced mocha: 來的專業, 絕對比得上連鎖咖啡店的出品坐耐了, 就正式點野食, 黎呢度就係為左呢個意粉, 立即點一碟鮮雜菌醋汁扁意粉, 如圖一樣, 好多菌, 不似其他地方吝惜住幾舊菌, 份量又少鮮雜菌醋汁扁意粉: 每條意粉都沾上醋汁, 清香開胃, 菌的份量亦好多, 十分滿意此意粉同菌的份量愛吃味濃的人, 可能要加"辣椒仔"調味 之後, 就點個芝士牛肉漢堡拼辣薯條係Openrice 睇過食評, 覺得十分吸引, 所以點一個試下芝士牛肉漢堡拼辣薯條: 比想像中的更加好, 比食評所評的更好新鮮大番茄同菜, 仲有好多新鮮洋蔥, 溶化中的芝士, 而牛肉又稔又厚出面餐廳食一個差唔多份量的漢堡, 起碼過百蚊, 而家只係四十蚊, 超值!男
因為我愛食野菌, 男朋友特登上Openrice選左呢間餐廳
可能七月廿六日文化中心有show吧, 八點半前都有好多人
好唔容易搵倒位, 因為我地想坐二人位, 唔想同人搭枱
周圍都有植物同書
Iced mocha (large)
鮮雜菌醋汁扁意粉
如圖一樣, 好多菌, 不似其他地方吝惜住幾舊菌, 份量又少

鮮雜菌醋汁扁意粉: 每條意粉都沾上醋汁, 清香開胃,
菌的份量亦好多, 十分滿意此意粉同菌的份量
愛吃味濃的人, 可能要加"辣椒仔"調味
芝士牛肉漢堡拼辣薯條
之後, 就點個芝士牛肉漢堡拼辣薯條

咖哩蝦飯
男朋友太大食了, 所以再來一碟咖哩蝦飯

咖哩蝦飯: 大大片番茄十分搶眼, 番茄上有乾蒜, 番茄下有新鮮洋蔥
咖哩十分香, 平時愛吃辣的我, 不在乎呢碟咖啡的辛辣度, 因為呢碟咖喱實在太香口
用匙羹攪一下咖喱, 看到有七隻蝦, 幾舊菠蘿, 同幾舊薯仔, 十分足料
而且蝦沒有雪味, 咬落好爽呢
乳酪 - 藍莓, 朱古力粒, 同朱古力醬
最後, 點個乳酪結束今晚日的晚餐
乳酪要左藍莓, 朱古力粒, 配上侍應推介的朱古力醬
因為太飽, 所以沒有食太多, 只記得朱古力醬味道真係不錯!

點左食物後, 可以回到坐位等食物
侍應好快就會送上, 當日人客多, 侍應們都十分忙, 但仍保持笑容呢
另外, 餐廳內有個角落, 亦係通道位置的附近
有地毯位, 有學生坐係個度, 有人彈結他, 有人拍片等等
亦有D學生企晒係通道, 阻住侍應同客人出入
係我地二人枱隔離起左個"人牆"咁, 十分討厭!

2011-07-26
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
Iced mocha (large)
鮮雜菌醋汁扁意粉
咖哩蝦飯