2011-07-27
因為我愛食野菌, 男朋友特登上Openrice選左呢間餐廳可能七月廿六日文化中心有show吧, 八點半前都有好多人好唔容易搵倒位, 因為我地想坐二人位, 唔想同人搭枱餐廳內地方都大, 環境好, 有梳化位, 有長枱, 又有二人位周圍放左d書同植物做佈置, 玻璃屋的感覺, 好似韓劇中的咖啡屋般坐下來, 就去叫個 Iced mocha 降下溫, 外面的天氣真係熱到飛起Iced mocha: 來的專業, 絕對比得上連鎖咖啡店的出品坐耐了, 就正式點野食, 黎呢度就係為左呢個意粉, 立即點一碟鮮雜菌醋汁扁意粉, 如圖一樣, 好多菌, 不似其他地方吝惜住幾舊菌, 份量又少鮮雜菌醋汁扁意粉: 每條意粉都沾上醋汁, 清香開胃, 菌的份量亦好多, 十分滿意此意粉同菌的份量愛吃味濃的人, 可能要加"辣椒仔"調味 之後, 就點個芝士牛肉漢堡拼辣薯條係Openrice 睇過食評, 覺得十分吸引, 所以點一個試下芝士牛肉漢堡拼辣薯條: 比想像中的更加好, 比食評所評的更好新鮮大番茄同菜, 仲有好多新鮮洋蔥, 溶化中的芝士, 而牛肉又稔又厚出面餐廳食一個差唔多份量的漢堡, 起碼過百蚊, 而家只係四十蚊, 超值!男
可能七月廿六日文化中心有show吧, 八點半前都有好多人
好唔容易搵倒位, 因為我地想坐二人位, 唔想同人搭枱 餐廳內地方都大, 環境好, 有梳化位, 有長枱, 又有二人位
周圍放左d書同植物做佈置, 玻璃屋的感覺, 好似韓劇中的咖啡屋般 坐下來, 就去叫個 Iced mocha 降下溫, 外面的天氣真係熱到飛起
Iced mocha: 來的專業, 絕對比得上連鎖咖啡店的出品 坐耐了, 就正式點野食, 黎呢度就係為左呢個意粉, 立即點一碟鮮雜菌醋汁扁意粉,
如圖一樣, 好多菌, 不似其他地方吝惜住幾舊菌, 份量又少
鮮雜菌醋汁扁意粉: 每條意粉都沾上醋汁, 清香開胃,
菌的份量亦好多, 十分滿意此意粉同菌的份量
出面餐廳食一個差唔多份量的漢堡, 起碼過百蚊, 而家只係四十蚊, 超值! 男朋友太大食了, 所以再來一碟咖哩蝦飯
咖哩蝦飯: 大大片番茄十分搶眼, 番茄上有乾蒜, 番茄下有新鮮洋蔥
咖哩十分香, 平時愛吃辣的我, 不在乎呢碟咖啡的辛辣度, 因為呢碟咖喱實在太香口
用匙羹攪一下咖喱, 看到有七隻蝦, 幾舊菠蘿, 同幾舊薯仔, 十分足料
而且蝦沒有雪味, 咬落好爽呢 最後, 點個乳酪結束今晚日的晚餐
乳酪要左藍莓, 朱古力粒, 配上侍應推介的朱古力醬
因為太飽, 所以沒有食太多, 只記得朱古力醬味道真係不錯!
點左食物後, 可以回到坐位等食物
侍應好快就會送上, 當日人客多, 侍應們都十分忙, 但仍保持笑容呢
另外, 餐廳內有個角落, 亦係通道位置的附近
有地毯位, 有學生坐係個度, 有人彈結他, 有人拍片等等
亦有D學生企晒係通道, 阻住侍應同客人出入
係我地二人枱隔離起左個"人牆"咁, 十分討厭!