餐廳: 花斑茶社 (樂道)
資訊:

2019-12-27 92 瀏覽
尖沙咀少說也有幾十間茶飲店,花斑茶社唔係咩台灣過江龍,只係路過忽然想飲杯嘢偶然預上,但估唔到味道一啲都唔輸蝕,絕對唔比人龍店差。花斑茶社的茶飲選擇跟大部份台式茶飲店差不多,主要分為黑糖珍奶、水果茶、奶茶、鮮奶和純茶,大部份定價都在廿幾元,價格合理。除了指定茶款,大部份茶飲食客都可以自選糖冰比例。黑糖珍珠可可鮮奶($32)黑糖珍珠可可鮮奶我點了少糖少冰,可可呈深啡色,搖勻後可可味仍頗濃,少糖甜度剛剛好,少冰係完全沒有冰塊,入口帶點微涼,女仔怕飲凍嘢就啱晒,如果想要冰凍應該要選正常冰,珍珠好煙韌。鳳梨冰紅茶($24)鳳梨冰紅茶同樣點了少糖少冰,不過入口就明顯係冰凍,鳳梨味好突出,甜度比黑糖珍珠可可鮮奶稍高,如果怕甜建議點微甜。

除了指定茶款,大部份茶飲食客都可以自選糖冰比例。

黑糖珍珠可可鮮奶($32)

黑糖珍珠可可鮮奶

鳳梨冰紅茶($24)

鳳梨冰紅茶(
黑糖珍珠可可鮮奶