餐廳: 百芳池上便當 (Mikiki)
資訊:

2021-06-01 1573 瀏覽
一田大減價,一年一度嘅盛事我梗係要去湊熱鬧啦!好鍾意去 Mikiki 的一田超級市場,因為買完戰利品轉過彎就可以去食台式便當。慢滷豬手便當 $62🍱購物戰鬥完之後勁肚餓,需要澱粉質充飢,加上想吸收下骨膠原,就食咗個慢煮滷水豬手,肉質鮮嫩多汁,肥瘦均勻,滷水汁味道濃郁。白飯粒粒飽滿,而且仲有每日精選配菜三款,有我最喜歡的辣辣菜莆。滷水蛋半隻鹹香味俱全,食過返尋味。紅燒牛丸牛筋麵 $59紅燒湯麵系列又係一定要試嘅,如果食得辣仲可以轉麻辣湯底添。湯底清甜,牛丸粒粒好似乒乓波咁大,彈牙多汁,牛味濃郁。牛筋炆得軟淋入味,台灣麵掛汁好,吸收晒湯精華。台灣夜市香腸 $22淨係睇個名已經令我掛念台灣師大夜市,台灣夜市香腸皮脆肉鬆,肥瘦均勻,好味到飛起。芝士奶蓋玫瑰鐵觀音 跟餐仲可以upgrade特色台茶,芝士奶蓋不能錯過, 玫瑰清香,鐵觀音 好味。芝士奶蓋紅莓果茶我忍唔住加了芋圓,Q彈粉嫩,紅莓果茶帶果香,酸酸甜甜好開胃。

慢滷豬手便當 $62🍱

紅燒牛丸牛筋麵 $59
紅燒湯麵系列又係一定要試嘅,如果食得辣仲可以轉麻辣湯底添。

台灣夜市香腸 $22

芝士奶蓋玫瑰鐵觀音