2019-03-04
講起早幾日食咗個麻麻地既擔擔麵, 咁啱我地呢日過黎觀塘行街買野, 男人話醒起有間懷舊小店上海菜在觀塘, 就帶我去食上海榮華川菜館。餐廳位於瑞和街街巿附近,行上少少就已經見到紅紅既招牌。就咁睇個餐牌已經知道餐廳開咗多年了, 電話號碼仲係七個字😂😂😂 由外觀到內裡佈置都係比較舊式裝修, 觀塘區都在重建, 這些幾十年小店只會越來越少。 要珍惜。🔸鮮豆漿🔸不會太甜, 而且有豆味, 算大杯。🔸排骨擔擔麵🔸上海菜當然要叫個擔擔麵, 有好多花生碎, 落足花生醬夠香同濃郁, 辣味啱啱好唔會搶咗味, 驚喜係湯底多咗醋既味道, 感覺令到咁濃郁既湯底解咗膩。🔸菜肉雲吞🔸一般都會清湯底,反而呢度湯底係醬油味,菜肉雲吞肉餡菜同肉份量平均,味道都OK。🔸回鍋肉🔸回鍋肉就係要味道夠惹味,辣味同醬油同甜味都啱啱好,回鍋肉肥瘦適中。🔸小籠包🔸皮薄餡靚,夾起要小心好容易會漏湯,肉餡有點特別多咗少少酒味又幾得意~如果諗住食環境同要酒店服務,有好多新店或集團式既餐廳,黎「上海榮華川菜館」食既係舊式上海菜但又會有少少驚喜,擔擔麵既醋味同小籠包既少少酒味,同平時一般上海菜有少少不同,多了一點新意但意外地夾, 男人就話食到小時候既
🔸鮮豆漿🔸
不會太甜, 而且有豆味, 算大杯。
🔸排骨擔擔麵🔸
🔸菜肉雲吞🔸
🔸回鍋肉🔸
🔸小籠包🔸
如果諗住食環境同要酒店服務,有好多新店或集團式既餐廳,黎「上海榮華川菜館」食既係舊式上海菜但又會有少少驚喜,擔擔麵既醋味同小籠包既少少酒味,同平時一般上海菜有少少不同,多了一點新意但意外地夾, 男人就話食到小時候既味道喎😂😂😂