餐廳: 金華冰廳
資訊:

2022-06-30 868 瀏覽
來到呢間名不虛傳嘅金華冰廳,其實都不需要我介紹太多,剩係openrice上都有數以百計食評。但我需要講的係,肯做蛋撻麵包的茶記其實買少見少👍,金華仲有佢哋招牌菠蘿油🧈,絕對要坐低慢慢食。其實今時今日茶記好多都放棄造麵包蛋撻,原因好簡單:時間⏱,成本💰。其實隨便做個碟頭飯,時間可能5-10分鐘,賣就賣到4-50蚊。相反,要做一個菠蘿油,由搓麵粉,發酵,入焗爐,焗成個鐘至出爐,仲要凍左就唔好食要報銷。每一個步驟都係時間,每一段過程都係心血💖,偏偏一個都係賣10蚊8蚊💸。今時今日,非常多舊式茶記已經放棄整包🥯,新開茶記通常都不會安裝焗爐焗麵包。偏偏金華仍然堅守陣地,默默做好自己的菠蘿油,做好自己的蛋撻。多年以來,依然對得住自己招牌,依然於一直變幻的城市中迄立👍。今日遞到枱前的菠蘿油,仍然外皮香脆,咬到嘴邊彷彿食薯片🔶一樣食到索索聲,咬開之後又不會皮包分離,讓你同時食到香脆外皮,又食到麵包柔軟以及牛油香滑,基本上係全港麵包舖都難以達到的水準。🤩總結來講,香港人都要好好珍惜仍然整麵包,甚至係對自己麵包有要求的茶記。香港呢個百物騰貴的城市🏢,要專登放個焗爐,用大量時間心血整麵包,其實實在難能可貴。

菠蘿油

總結來講,香港人都要好好珍惜仍然整麵包,甚至係對自己麵包有要求的茶記。香港呢個百物騰貴的城市🏢,要專登放個焗爐,用大量時間心血整麵包,其實實在難能可貴。可況金華所做係超水準,全港來說相信難找比佢菠蘿油水準更高的👍。
西多士

題外話,介紹一個西多食法,就係落糖。極度邪惡的一種食法,但會令到西多更糖之餘,當你放入口中糖粒脆卜卜又爽口,連埋西多麵包軟稔,你會發現新的天堂🤯。
涼粉冰
2022-05-30