2020-12-23
今次介紹既係坐落於尖沙咀其中最多嘢食嘅一條街 - 厚福街第一間台式飲品店,店舖榮獲香港10優商戶肯定,係全香港唯一間飲料店得到呢個殊榮。店舖標榜珍珠奶茶,茶先係主角,茶底已經有11款可以選擇店主喺台灣有茶葉工場,自己比貨自己,都有買茶葉比香港其他珍珠奶茶店,為左比顧客品嚐到茶既原味道,不惜工本引進專業既煮茶設備,將台灣嘅技術帶過嚟,務求為左喺香港創造一個珍珠奶茶嘅品牌-排隊🧍🧍🧍當日係星期六夜晚大概七點二,落咗order之後等五至10分鐘就有得攞,前面大概有三個人既order等緊。-Menu📋可以跟Menu嘅步驟去揀自己想要嘅茶底、珍珠、加唔加奶同配料。茶底有11款選擇,會有唔同價錢,珍珠有分黑糖珍珠、黃金珍珠同埋仙草,之後可以按個人喜好加唔加牛奶,最後就係配料,有六款選擇,當然可以選擇自己鍾意嘅甜度同埋冰嘅份量。-🍹 芝士鐵觀音黃金珍珠💰27 (M)(👅: 8/10)外觀非常適合打卡,因為杯嘅外觀已經好大個招牌logo喺度。店舖有建議嘅啜飲步驟,首先將飲筒伸至底部品嚐暖暖嘅珍珠,之後將飲筒移至中間品嚐茶嘅味道,如果有加奶就可以飲到茶加奶嘅味道,最後將飲筒移至頂部,品嚐慕絲或者奶蓋嘅味
店舖標榜珍珠奶茶,茶先係主角,茶底已經有11款可以選擇
排隊🧍🧍🧍
Menu📋
🍹 芝士鐵觀音黃金珍珠💰27 (M)(👅: 8/10)
芝士鐵觀音黃金珍珠
外觀非常適合打卡,因為杯嘅外觀已經好大個招牌logo喺度。
店舖有建議嘅啜飲步驟,首先將飲筒伸至底部品嚐暖暖嘅珍珠,之後將飲筒移至中間品嚐茶嘅味道,如果有加奶就可以飲到茶加奶嘅味道,最後將飲筒移至頂部,品嚐慕絲或者奶蓋嘅味道,然後慢慢成杯野就會合而為一。
店員建議加奶好飲啲,我第一次有加之後覺得味道怪怪,之後第二次無加發覺唔加先係正確。
因為店舖最出名係茶而唔係奶,加咗奶完全蓋過左茶嘅味,而且溝出嚟嘅味唔係好飲,個人建議第一次飲唔好加牛奶。
鐵觀音茶味清香,但又唔會濃到有苦澀味,微微嘅甜味滲出黎。
芝士奶蓋個鹹甜味非常適中,但略嫌唔夠厚唔夠棉密,個人覺得可以接受。
黃金珍珠係冇咁甜嘅黑糖珍珠,會冇黑糖個鐘死甜,當然都可以揀正常嘅黑糖珍珠,珍珠有暖暖嘅溫度,但質感偏硬,有少少未煮熟嘅感覺,有啲人會唔太鍾意。
🌟以尖沙咀嘅珍珠奶茶質素來講算係唔錯,如果飲珍珠奶茶鍾意飲茶多啲嘅人會比較鍾意,除咗鐵觀音四季春都好多人嗌,因為佢茶味好重,店主另外特別推介荔枝紅茶,會飲到荔枝嘅香味同味道但唔會食到荔枝嘅果肉。
👅味道: 8/10
🍴環境: 6/10
💰消費: $27 (服務費: NA)