2018-03-06
星期二晚上跟太座做完尖, 在這長沙灣廣場二樓有齊兩大美式快餐店:老麥&肯德基,兩間打對面開店想必是有心做成這對峙局面, 中午時段好多客人會一次過幫襯兩間買外賣或者堂食, 前陣子這肯德基做了一個月左右裝修, 新的枱有高的也有正常高度, 還有些卡位對座的, 這晚要左櫻花雞套餐, 加7蚊換了4條紫菜蝦卷, 兩件雞件是雞上脾同雞下脾, 雞皮上的包糠混合咗許多調味料當然其中係有櫻花味的精華野啦, 這些包糠料上皮上得很實淨, 一口咬下是不會怎樣脫落的, 所以這層皮一是吃下肚再不是的話就整片咬掉, 當然我會係食落肚再算啦!去皮後露出雪白的雞肉, 明顯雞肉上包裹住一層透明的水蒸氣, 咬落去雞肉除了嫩滑有彈力之外更令自己驚喜的是雞肉的溫度,完全係剛剛炸起來只擺咗5/7分鐘那種溫度, 因為平時見佢好似炸好擺晒喺度任佢灘涼的狀態, 味道方面亦有雞味喎, 唔係只得味精味喎, 呢樣亦令自己對佢的炸雞改觀, 而跟餐的薯蓉就真的是相當之化學野來形容它的口感(開薯粉那種), 同真薯仔無得比較, 好多時洋人形容做得差勁嘅薯蓉會用貼牆紙的槳糊般, 呢個就係牆紙槳糊般的質感, 個汁同樣係現代科技產品,加錢的紫菜蝦卷又點呢,
加錢的紫菜蝦卷又點呢, 外皮淋淋地的炸蝦卷, 感覺係整條蝦卷的蝦味好假, 不值加錢去換的產品,所以,唯一最欣賞的是炸雞, 以一個咁草根的價錢去做得出咁有水準嘅炸雞都真係無出奇右, 還有要知道這快餐店請不起什麼五星明廚有的只是剛投入社會工作的年青人或者只做兼職的家庭主婦, 之所以能做出這高質量的炸雞也必定是拜現代尖端科技的準確度, 人只是按個製的角色吧!