2024-04-23
PMQ不嬲都係文青打卡嘅好地方,發現最近開咗一間新嘅茶室半茶十里,佢哋嘅裝修好日式,好啱一班人休閒咁傾吓偈,或者一個人靜靜地睇吓書嘆吓茶😍之後同店長傾偈先發現原來呢個茶室係由一位設計師Allan 同埋鑽研左傳統茶藝好多年嘅Suwan開辦既,唔怪得之環境裝修得咁現代優雅,而處理茶品咁嚴格🫶🏻茶品🍵調配茶- 荔枝紅茶(熱)($42)花茶-嫣紅元后 (熱玫瑰花茶)🌹($65)氣泡茶- 洛神玫瑰紅茶梳打(凍)🌹($68)花湯- 幽姿逸媚(熱香水蓮花)🪷($68)花草茶- 鮮人蔘蜂蜜茶(凍)(含微量酒精)🍯($68)佢哋每款茶都比我想像中份量多,所以可以share試吓唔同嘅口味👍🏻 我自己覺得嫣紅元后賣相超靚😍 成日開咗蓮花喺個茶上面,用嚟打卡真係一流🫶🏻 飲落去清淡高雅☺️ 而洛神玫瑰紅茶梳打,飲落味道清香平衡,估唔到茶同梳打都可以咁夾❤️鮮人蔘蜂蜜茶裏面,真係有原條人蔘,好可愛啊🫶🏻茶凍檸檬祁門紅茶凍🍋($38)伯爵茶凍($38)波斯玫瑰紅茶凍🌹 ($38)荔枝紅茶凍($38)茶凍都係必食推介,佢口感q彈,款款入口都充滿茶香,我自己就最鍾意檸檬茶,酸甜酸甜嘅感覺,另外伯爵茶,喺口腔徘徊茶香嘅餘韻
茶品🍵
調配茶- 荔枝紅茶(熱)($42)
花茶-嫣紅元后 (熱玫瑰花茶)🌹($65)
氣泡茶- 洛神玫瑰紅茶梳打(凍)🌹($68)
花湯- 幽姿逸媚(熱香水蓮花)🪷($68)
花草茶- 鮮人蔘蜂蜜茶(凍)(含微量酒精)🍯($68)
鮮人蔘蜂蜜茶裏面,真係有原條人蔘,好可愛啊🫶🏻
茶凍
檸檬祁門紅茶凍🍋($38)
伯爵茶凍($38)
波斯玫瑰紅茶凍🌹 ($38)
荔枝紅茶凍($38)
茶凍都係必食推介,佢口感q彈,款款入口都充滿茶香,我自己就最鍾意檸檬茶,酸甜酸甜嘅感覺,另外伯爵茶,喺口腔徘徊茶香嘅餘韻都係好正🫶🏻
薑汁芥蘭鮮肉湯餃子🥟 ($68)
核桃菌鮑魚毛豆雞粒拌飯🐥 ($128)
日本溫泉蛋鯛魚飯🐟
茶薰雞 🐥
蔥油餅($38)
玫瑰餅🌹 ($42)
我哋另外叫咗幾款熟食,我個人推薦茶薰雞,一打開盒充滿茶薰嘅香氣,啲雞食落好滑🫶🏻
而玫瑰餅都唔可以錯過,外面好酥脆,裏邊充滿甜甜嘅玫瑰醬❤️