2017-04-03
今日約了朋友傾去復活節旅行的行程, 我地選擇咗一間吃扒的餐廳. 餐廳在旺角, 剛好對面有停車場, 泊車方便.餐廳在一樓, 地方寧靜, 尚算舒適, 服務員也非常親切. 環境佈置不錯, 餐檯齊整, 坐得好舒服, 我們最喜歡在落地玻璃窗口旁邊的座位.餐牌食品種類多, 牛扒是主角, 牛扒資料有仔細分析牛扒的生熟程度, 有自助沙律吧, 食物豐富. 還是無限任添. (牛扒餐: 包 1.5 小時任食)蔬菜新鮮, 沙律菜, 青瓜, 車厘茄, 洋蔥, 紅蘿蔔絲, 鮮甜爽脆, 加点沙律汁: 有凱撤/芝蔴/油醋汁, 入口爽而醒胃,仲有 咖喱角 和 薯角.我們叫了兩個餐. 一是安格斯牛扒, 配湯, 自助沙律和茶, 另一個是羊扒.先來了: 羅宋湯.湯好濃味, 搭配麵包一起食剛剛好, 充滿紅椒和牛肉香, 也有不少蔬菜和牛肉粒, 足料又美味. 及朋友的南瓜湯, 夠熱又味美.我選擇了半成熟牛扒, 這塊牛扒份量大, 肉汁夠, 肉質鬆軟, 牛味濃, 有炭烤香味, 好滿意.牛扒旁的薯蓉有牛油香又夠滑, 配秋葵好健康, 焗栗米蕃茄好特別.朋友叫的是 慢火煎香草澳洲羊扒佐紅酒燒汁.上枱香噴噴, 六成熟羊扒煎
先來了: 羅宋湯.
湯好濃味, 搭配麵包一起食剛剛好, 充滿紅椒和牛肉香, 也有不少蔬菜和牛肉粒, 足料又美味. 及朋友的南瓜湯, 夠熱又味美. 我選擇了半成熟牛扒, 這塊牛扒份量大, 肉汁夠, 肉質鬆軟, 牛味濃, 有炭烤香味, 好滿意. 牛扒旁的薯蓉有牛油香又夠滑, 配秋葵好健康, 焗栗米蕃茄好特別. 朋友叫的是 慢火煎香草澳洲羊扒佐紅酒燒汁.
上枱香噴噴, 六成熟羊扒煎得剛好, 肥瘦均勻, 肉質鮮嫩. 有炭燒香味. 加薄荷汁, yummy! 飲品叫了熱檸水, 凍檸茶. 甜品還有迷你朱古力忌廉泡芙, 配凍檸茶, 好味. 星級扒房, 給我們優靜的座位, 使我們可以好好坐着大談旅行計劃, 又有美味的牛/羊排套餐, 配沙律, 飲品, 甜品. 好滿意.