2019-09-27
由佢岩岩開鋪,舊鋪得十個位已經有去開一係因為瑞典菜比較小見,而且老闆一家係瑞典回流,真係有學過瑞典菜二係我麵幾鐘意食肉丸,尤其鐘意呢到既瑞典肉丸搬左新鋪多左人食,我就反而少左去食因為成日都要排隊,夏天係室外排隊太熱星期四放工大約八點半,無人唔洗排,坐低Menu有好多選擇,西餐既菜式選手好多瑞典🇸🇪菜既選擇有肉丸、水牛芝士肉餅等等最鐘意佢個主菜可以配薯仔,唔洗配麵/飯咁悶薯仔仲有好多花款有薯餅,薯蓉,煎薯,薯條,烚薯叫左意大利乾酪雞扒配煎薯 同埋 水牛芝士肉餅配薯蓉跟餐有餐湯 同 野飲,飲品凍飲唔洗加錢,柚子蜜/檸檬蜜都唔洗加錢,唔錯👍🏻今日餐湯:比較稀既湯,入面有 菇,蒜,飲到有洋蔥味但食唔到有洋蔥,調味唔錯,幾香雖然湯身幾稀,但飲落味道幾濃餐湯款式會轉既,飲過薯仔湯幾好飲,今日呢個就正常乾酪雞扒沙律撈左醋,唔會過酸,有啲香草味加埋檸檬汁,甜甜酸酸幾開胃雞扒煎得脆脆地,切開都幾juicy食落外皮香脆,內裏仲幾滑嫩跟雞扒既乾酪汁偏稠,配雞扒幾夾煎薯有大約5-6粒,大大粒我最鐘意食呢到既煎薯因為外皮煎到脆脆地,入面又糯軟加左啲鹽調味,好簡單,但又出奇既好食.水牛芝士肉餅類肉漢堡入面個塊肉扒
二係我麵幾鐘意食肉丸,尤其鐘意呢到既瑞典肉丸
搬左新鋪多左人食,我就反而少左去食
因為成日都要排隊,夏天係室外排隊太熱
星期四放工大約八點半,無人唔洗排,坐低
Menu有好多選擇,西餐既菜式選手好多
瑞典🇸🇪菜既選擇有肉丸、水牛芝士肉餅等等
最鐘意佢個主菜可以配薯仔,唔洗配麵/飯咁悶
薯仔仲有好多花款
有薯餅,薯蓉,煎薯,薯條,烚薯
叫左意大利乾酪雞扒配煎薯 同埋 水牛芝士肉餅配薯蓉
今日餐湯:
雖然湯身幾稀,但飲落味道幾濃
餐湯款式會轉既,飲過薯仔湯幾好飲,今日呢個就正常
乾酪雞扒
沙律撈左醋,唔會過酸,有啲香草味
加埋檸檬汁,甜甜酸酸幾開胃
雞扒煎得脆脆地,切開都幾juicy
食落外皮香脆,內裏仲幾滑嫩
跟雞扒既乾酪汁偏稠,配雞扒幾夾
煎薯有大約5-6粒,大大粒
我最鐘意食呢到既煎薯
因為外皮煎到脆脆地,入面又糯軟
加左啲鹽調味,好簡單,但又出奇既好食
水牛芝士肉餅
類肉漢堡入面個塊肉扒
食落啲調味幾特別,我覺得食倒Tabasco既香味,但唔辣的
口感唔錯,外層煎到香脆,入面腍但又唔會過軟或者過散
配既洋蔥汁,微甜,有好多洋蔥,而且炆到好淋
配肉餅既味道都幾夾
薯蓉有好香既薯仔味,食得出係新鮮靚薯
而且無比牛油味蓋過,薯味突出,好食!
睇落份量唔多,但因為薯仔份量都多
又係澱粉質,所以食晒其實都夠飽
可能男仔會差啲 或者 岩岩好
所以有時會叫多個小食:瑞典肉丸
肉丸應該炸過,出面硬硬地,脆脆地
入面既質地比較實,食得出好足料
無加好多粉,令到肉丸質地好腍或者散
食落好香肉味,少少肥肉令到味道更豐富