2019-02-27
以前喺中央圖書館讀書,讀到悶悶地都會嚟大坑哩便行一行。 貪呢邊多小店,比多樣化同特別。 朋友就嚟結婚話怕肥,所以就諗到黎食呢間越南嘢。門面裝潢都唔錯。特別放咗架單車,真係好有甜蜜蜜黎明同舒淇feel。睇下餐牌有咩食,有小食,湯麵,特色小菜同甜品等。最後我哋叫咗個蜜桃大蝦紙米卷,火車頭招牌湯河,蟹肉炒粉絲同一杯熱薑茶。計埋加一,大概都係400左右。第一次試蜜桃配大蝦哩個組合。估唔到係咁清新。 甜甜地嘅蜜桃,配埋蝦,生菜,米粉,朱古力醬,想像唔到既夾。唔錯唔錯。招牌湯河既湯底真係一流! 唔係出面嗰啲味精湯,呢個真係似用肉排或牛骨去淆製而成,夠清甜,唔錯唔錯。份量都好大,足夠兩個人食。入面有好多牛肉片,牛丸,牛筋,牛肚,蘿蔔等等。(朋友話食極都仲有肉,份量其實夠四個人食,我真係不能認同更多了。) 如果加埋枱上面既九層塔,生菜,會令到個湯底,更加豐富同埋多層次。好用心嘅擺法,將啲香草葉,生菜,當係插花咁樣裝飾。蟹肉炒粉絲,又係一個有特色嘅小炒。粉絲好煙韌, 好有大排檔小炒嘅風味。 可惜前面嗰河粉已經差不多KO左我地2個,所以都食得唔多,要外帶走。薑茶,好飲。食飽黎一杯,好醒神。最後有位好似老闆
好用心嘅擺法,將啲香草葉,生菜,當係插花咁樣裝飾。
薑茶,好飲。食飽黎一杯,好醒神。
最後有位好似老闆娘嘅侍應嚟問下我哋,嘢食好唔好食呀, 寒暄下幾句,覺得好親切。
總括而言 呢度環境幾好,裝潢唔錯有特色。 由6:30左右嚟食到8點左右,間餐廳都係坐滿哂人,就知呢間嘢係好嘢。有d似係 街坊落街食嘢 ,有啲似係遊客,有兩張大枱似係一家大細特登揸車過嚟食嘅。今晚仲畀我見到一個老牌藝人嚟食嘢添。 所以我諗呢間餐廳應該喺附近係算幾出名。