1K
2019-12-21 293 瀏覽
南豐新cafe,係由型格的時裝設計品牌Harrison Wong開設。裝修同品牌一樣走型格路線,黑白雲石紋枱面,銅金色的餐具,好有低調奢華感覺。先上南瓜湯好香濃黃薑 risotto 黃薑香味頗濃, risotto 口感唔錯, 唔會太腍., 而係帶點硬身, 幾有口感. 調味偏向淡味竹炭黑松露忌廉芝士牛肉漢堡配香辣薯角漢堡的份量都幾大,一個女仔食應該會好飽。烘過的竹炭包外脆內軟,有好香的牛油味,齋食個包都好味牛肉patty又厚又juicy,如果牛味再濃郁啲就更好。相對起芝士,黑松露味唔算太突出,只能食到好淡的黑松露味。Brown sugar latte (double shots espresso)佢地的咖啡standard係用single shot espresso,如果鍾意飲濃味啲的咖啡,可以request double shots,係唔洗另加錢嫁~呢杯咖啡有好香的黑糖味,唔會過甜。黑糖味過後就嚐到淡淡的咖啡香。抹茶latte, 本來想試好多好計焙茶latte, 不過店員話焙茶太受歡迎前一日已經sold out未番貨唯有轉試抹茶latte, 不過都無失望. 抹茶香味十分濃郁, 帶抹茶甘

先上南瓜湯好香濃

Brown sugar latte

唯有轉試抹茶latte, 不過都無失望. 抹茶香味十分濃郁, 帶抹茶甘香. 有時飲到最後過左頂一層抹茶粉會變得milky 左, 但呢杯從一而終都咁香濃, 推薦比抹茶控試. 下次來會想試埋焙茶latte

黑立方

Plating好靚,好有藝術感。黑立方其實係黑朱古力脆皮包住朱古力mousse,而中心係banana mousse,甜度係由外層續漸递增到中心。黑朱古力皮濃而不苦,中層朱古力mousse較甜,口感綿滑,內裡的香蕉mousse就十分香甜,令整體的味道更豐富更有層次
伴碟有幾粒紅桑子,可以用作解朱古力的甜膩感~

甜品除左個cube, 仲order 左兩件signature white n cakes 試下. 黑白兩款貫徹成間cafe黑白型格design. 上面係不規則彩色流水畫紋, 每一件都係與別不同, 食時候有種切開藝術品感覺.

black marble 都係有濃郁Chocolate mousse, 不過唔同餡, 呢款夾左紅色酸甜raspberry jam個人覺得更match, 減少左膩度. 另一款white marble 係朋友食,係中間係black sesame panna cotta 佢話都唔錯

overall 環境實在好chill, 野食定價reasonable 而飲品有驚喜, 好岩同fd gathering, 會再encore
Brown sugar latte
黑立方