2017-10-12
食得靚靚西餐多,有時都想地踎一下食串燒,左一串右一串將肉從竹籤齒出,完全無需顧儀態~ 不過我又唔鍾意一般串燒店那股油煙味,而且坐得逼夾難以一邊食一邊吹水。 鮮‧港式串燒吧並非地鋪,而且在駱駝漆大廈入面,空間都算闊落。這晚6點鐘便開始食,時間尚早所以未見人流。 檯面放了三款調味,最後我一滴都無用到,因為串燒本身已好夠味。 串燒款式唔算多,但又有幾款特色小食算是有新意。 芥末凍花螺 $48 見到menu上有個”廚師推介”所以就點了,我覺得花螺係細隻先好食,太大隻就會韌,呢到既size啱啱好,個汁就係平日食壽司的豉油加wasabi味,夠晒凍好開胃。 煙肉芝士大蘑菇 $38 呢個正野,面頭D芝士焗到個面夠乾身。 切開D芝士會瀉出黎,入口有拉絲效果但又唔覺膩。 栗米 $15 我同仔仔都非常鍾意食粟米,所以要了雙份。 雞腎及牛柳串都好掂,特別係牛柳有肉味又不會鞋。 其他串燒水準正常,雞翼皮脆肉嫩,唯獨牛仔骨太韌。 燒三文魚頭 $48 燒三文魚頭正呀,我地兩個爭食咁濟。 三文魚一定多油脂,燒幾燒啲油香味發揮晒出黎,魚肉又嫩滑,差啲少想叫多個~ 呢到除咗一般汽水之外亦有自家制家茶,$48絕對唔平
串燒款式唔算多,但又有幾款特色小食算是有新意。
呢個正野,面頭D芝士焗到個面夠乾身。
我同仔仔都非常鍾意食粟米,所以要了雙份。
雞腎及牛柳串都好掂,特別係牛柳有肉味又不會鞋。
其他串燒水準正常,雞翼皮脆肉嫩,唯獨牛仔骨太韌。
燒三文魚頭正呀,我地兩個爭食咁濟。
呢到除咗一般汽水之外亦有自家制家茶,$48絕對唔平。
呢到夠好坐,食物有啲中規中矩,有啲就有驚喜,係最尾杯花茶差少少,下次都係飲返汽水算喇~