餐廳: Tai O Lookout
資訊:

2018-08-02 1189 瀏覽
因為係平日入大澳,所以好多小食店都冇開,行下行下唔經唔覺就嚟到大澳文物酒店,即係活化咗既舊警處。我地參觀完之後見到上面既餐廳好靚,就入咗去食。餐廳環境一流,採用玻璃屋頂設計,感覺同周圍既自然環境融為一體。店員安排我地坐窗邊位,可以睇到海景,加上食客唔多,喺度一邊食野一邊傾計真係好舒服。因為大家都唔太肚餓,所以揀咗比較有特色既蝦醬雞翼同埋紫貝天葵芝士餅。蝦醬雞翼既醬汁係混合咗沙律醬同蝦醬,所以食落有淡淡既蝦醬味,用嚟點沙律都唔會有違和感。至於雞翼就本身醃過,有少少鹹味,所以同蝦醬好夾。至於紫貝天葵,佢本身味道酸酸地,有d似山楂。不過因為佢好快上,而我地係食完雞翼至食佢,所以食既時候個餅底好林,下次要同店員講遲d先上。
大澳蝦醬雞翼
大澳紫貝天葵芝士餅