1K
2012-01-03 137 瀏覽
元旦日和妹清清腸胃﹐是晚來這裡吃粥。大排檔式﹐見位就坐。一坐低咩都未睇呀姐就走過黎吹你落單。叫了白粥($5)油炸鬼($5)炒米粉($6)﹐妹叫了豬紅皮蛋粥($14)。唔洗兩分鐘所有野即到。妹話﹐比起元朗某出名粥店﹐呢到雖然平五蚊但細碗好多。味道OK﹐豬紅幾新鮮。(我唔食豬紅同皮蛋所以我唔知啦~)炒米粉可以講話係完全無其他送﹐見圖﹐白賴璽﹐雖然呢碟野個大名本來叫七彩炒米粉...陰公﹐連芝麻都無粒﹗檯面有辣醬甜醬花生醬你自己DIY。花生醬很希﹐真係頂多只可叫花生汁...應該撈了麻油﹐頗香﹐但非常油膩﹗﹗白粥又係無花假﹐一粒蔥都無﹐我唔知可唔可以問拒比蔥啦...環境忙亂總之係快上快落個種你都唔好意思問...油炸鬼睇住拒新鮮炸起﹐仲熱﹐但係窿到硬繃繃﹐一拍就斷開個種﹗我見呀伯係甘炸﹐好多一出黎已經分開變成“單條”﹐上架個個呀叔好熟手甘將D單條夾開準備做炸兩...相信個鑊野應該係萬年油﹐為健康著想﹐少吃為妙﹗﹗坐街﹐衛生欠奉。講食物﹐甘既價錢我都無得要求更多了。風味卻十足﹐那些年的大排檔粥麵愈來愈少了﹗支持一下啦﹗