2020-11-15
平時既越南餐廳總係卑我有種快餐既感覺,環境都係比較迫狹,簡簡單單一碗粉,一個小食,食完係唔會容許你久留既地方,但銅鑼灣既安南竟然一反常態,走高檔路線,務求來個大革新店內環境富有法越特色,四周既擺設就連牆上既畫都好講究,真係有別於平時既越南餐廳芒果沙冰用鮮芒果打成,可能隻芒果品種問題,芒果夠唔夠濃郁,唔係唔好飲但滿足唔到芒果控既我青芒果青木瓜沙律青芒果青木瓜都好爽口,微辣,而個椰糖亦都落得比較少,相信係因應香港人口味作了調配軟殼蟹牛油果米紙卷軟殼蟹香脆,米紙煙煙韌韌的,入面仲有d檬粉,味道偏淡,點埋魚露一齊食就夠味,食落都幾飽肚既一度前菜燒豬肉撈檬粉燒豬肉醃得幾入味,如果可以再燒香d會更好味,撈檬靈魂在於個魚露,呢度既魚露甜酸辣度都算適中,成碗都幾清新鮮蝦雞肉炒金邊粉佢竟然無左粒青檬,辣椒粉同花生碎伴碟,呢3樣野都係pad Thai 唔可以缺少的,味道上亦都唔夠酸,似食緊港式炒河,非常失望椰子雪糕啖啖都有香濃既椰子味,雪糕好rich好滑,果然係signature 環境真係好舒服的,但食物味道一般,價錢亦都偏貴,如果想食地度正宗味道,都係舖頭仔岩d
芒果沙冰
青芒果青木瓜沙律