2019-10-02
之前都聽聞過嘉里酒店嘅食店都唔錯,呢日終於可以收工嚟一食究竟🤤新酒店果然好靚好乾淨,仲有靚海景我同朋友叫咗一個set share,另外加個頭盤Lightly seared bluefin tuna🤤其實佢sear嘅程度比我想像中多,但魚塊面積都okay大,所以都仲係好嫩個山葵醬好好味,同魚味好夾反而係個黑醋汁稍嫌搶咗少少,有啲蓋過咗主角嘅風頭,如果落少啲或者會更好我地要嘅Set B ($760) 有個湯、頭盤、沙律、主菜、雪葩、意粉同甜品餐包都幾好食,外脆內軟,幾香麵粉味點少少醋同橄欖油已經Okay慢煮雞肉沙律雞肉好滑,啲菜都好新鮮醬汁係芒果味,配埋少少橙肉,都幾清新南瓜湯都幾濃,面頭有少少忌廉泡,同埋有少少玉桂粉,令到個湯濃得來唔會膩👏🏻頭盤好靚,係煎帶子同醃三文魚同魚籽醃料輔助效果好唔錯,帶出食物鮮味又唔會多餘咗,啲生果仲新鮮😍主角上場! 一個類似surf and turf嘅菜式,肉眼扒因為熟成過,風味好濃,肉味好香,肉質腍而多肉汁,啲grill mark位置好香口大虎蝦蝦肉好結實彈牙,配合凍凍地嘅一個類似creamy salsa sauce好好味又開胃,女士食都唔會覺得太full
新酒店果然好靚好乾淨,仲有靚海景
我同朋友叫咗一個set share,另外加個頭盤
Lightly seared bluefin tuna🤤
個山葵醬好好味,同魚味好夾
餐包都幾好食,外脆內軟,幾香麵粉味
點少少醋同橄欖油已經Okay
慢煮雞肉沙律雞肉好滑,啲菜都好新鮮
醬汁係芒果味,配埋少少橙肉,都幾清新
頭盤好靚,係煎帶子同醃三文魚同魚籽
主角上場!
大虎蝦蝦肉好結實彈牙,配合凍凍地嘅一個類似creamy salsa sauce好好味又開胃,女士食都唔會覺得太full❤️
配牛扒嘅調味料選擇都幾多,有三種鹽:粉紅岩鹽,海鹽同紫菜鹽,我自己就最鐘意海鹽
另外仲有黑胡椒醬(peppercorn sauce)同英式芥辣(English mustard),同醃酸瓜😍
三種我自己都好鐘意
意粉係蕃茄濃汁嘅寬條麵,食落好重茄味,感覺好足料
麵質幾彈,亦好掛汁,不錯👏🏻
雪葩好強烈啲莓香,微酸嘅味道令人覺得清新,亦好解膩
甜品係呢個紅莓嘅mousse cake細細一件,層次感做得幾好,味道都好濃郁,欣賞😍
店內熟成牛肉嘅雪櫃,好多肉呀😍
整體嚟講,呢間餐廳都幾值得幫襯,幾有格調,服務都幾細心同快速
食物質素幾好,對得住價錢
環境都係唔錯,幾適合慶祝/節日,有機會會再光顧