2018-04-29 40 瀏覽
黎開佐敦諗唔到有咩食,行行下見到白居士街有間食西餐嘅。門口顯示嘅餐牌有超值套餐,唔使一百蚊,包蒜蓉包、餐湯、主菜同埋飲品,性價比高,於是決定幫襯。餐廳氣氛好好,播住背景音樂,係樂隊嘅歌曲。牆上掛住以黑膠唱片為主題嘅佈置,配合燈光,裝修都幾有格調,好有西式風情,見到唔少外國人幫襯。我同朋友兩個人一人叫咗一個套餐。我點咗西冷牛扒配薯仔,同埋田園沙律。西冷牛扒揀咗七成熟,但係上菜發現應該唔止七成,所以有啲煙韌。但係牛肉嘅味道香口,仲有一層肉汁。份量好大,有好多薯仔。田園沙律都幾新鮮。朋友就點咗香酒龍脷柳伴檸檬牛油汁,再配薯蓉,份量比牛扒細一啲,不過食薯蓉都幾飽肚。賣相就唔算好吸引,龍脷柳有啲單薄,不過味道有啲酒味幾特別。個湯係蘑菇湯,幾香口,不過唔算好大碗,好彩仲有嘢飲。點咗橙汁。不個橙汁太多冰,放一陣就已經沖淡咗橙汁嘅味道。整體嚟講,餐廳嘅性價比高,環境都幾好,有機會會再嚟。

西冷牛扒配薯仔

香煎龍脷柳配薯蓉

整體嚟講,餐廳嘅性價比高,環境都幾好,有機會會再嚟。