2019-03-28
勁開心!今日好朋友話升職加人工請我食飯。 我揀咗上次公司有大客招呼他食商務餐嗰間龍門棧。 嗰度裝修嘅格局清優典雅, 環境十分舒服安寧, 枱與枱之間嘅空間感十足。 上次食過一次之後對佢念念不忘。今次因為得我哋兩個人,所以就係坐喺大廳嘅枱。記得上次嚟嘅時候侍應都有提及過總共可以間開5間嘅獨立房,作為商務見客應酬,私隱度更高。 我估我哋上次嗰間應該係最靚(如圖)。 由於套餐內嘅菜都比較多,所以我哋決定食modern廣式點心。總共叫咗五個點心,全部都唔單止眼球吃得飽,個胃都食得好開心!一坐低侍應已經服務十分恩勤, 倒水落壓縮紙巾度畀我抹手。然後即冲茶,上兩碟小吃上枱。合桃好好味,青瓜偏酸。香煎鰻魚痴粢飯: 完全顛覆傳統粢飯嘅造型! 精緻,味美。雖然望落去好細份,但其實味道咬落去味道豐富,外皮香脆,口感似在食鍋巴,但內裏軟綿,食一件齒頰留香 。 而且魚子嘅份量十分之多,鹹香味重。木魚鵪鶉蛋:上枱嘅時候, 上面的木魚絲仲喺度不斷咁樣左搖右擺,賣相好靚。原來粒流心蛋係收起入面嘅。估唔到鵪鶉蛋咁細粒都可以做到流心效果,師傅嘅烹調技巧真係高超。燒賣亦都好多肉汁,同樣無煮得過熟。 整體口感係鬆軟多汁,
木魚鵪鶉蛋:上枱嘅時候, 上面的木魚絲仲喺度不斷咁樣左搖右擺,賣相好靚。原來粒流心蛋係收起入面嘅。估唔到鵪鶉蛋咁細粒都可以做到流心效果,師傅嘅烹調技巧真係高超。燒賣亦都好多肉汁,同樣無煮得過熟。 整體口感係鬆軟多汁,帶子清甜。因為有木魚絲嘅關係,所以咬落去後帶出鹹味,感覺配搭起清甜嘅帶子味道相映生輝。
長腳蟹肉小籠包: 蟹肉鮮甜多汁, 比起平時一般小籠包入面嘅豬肉餡,呢個蟹肉餡吃起上嚟更清甜,唔會有飽滯感。
海膽春卷:春卷上面嘅海膽份量非常之豐富,飽滿又味道新鮮, 春捲皮又炸得香脆唔油,食完一件又一件。
松露野菌石榴棵: 又係一個驚喜。賣相好靚,而入面雖然好簡單,好似只得菇同松露,但松露嘅香味簡直係不斷咁湧出嚟,long aftertaste!!
成餐飯,侍應服務都十分殷勤。 我哋兩個都傾得好開心,食得更開心。下次來,都會再點多些點心。