2024-02-29 20 瀏覽
《夢亞萊泰國餐廳》 洪水橋一間藍色兩層嘅小屋,仲有個花園位,透露著悠閒嘅感覺,有種遠離煩囂嘅感覺。餐廳可以選擇室內同室外,一入門口就已經有個泰味十足嘅打卡位,而且天台仲有個大月亮燈飾,勁Chill。 蒜蓉包 HKD$58小食款式多,蒜蓉包一份6條,一上菜就已經嗅到濃濃嘅蒜蓉牛油味,勁香!每條蒜蓉包都份量大而且均勻沾上蒜蓉牛油,而未有滲透成條麵包條,口感外脆內軟,香口得黎又唔會過於油膩,性價比高! 炸蝦餅 HKD$68熱辣辣嘅炸蝦餅,配上酸酸甜甜嘅醬汁,解膩又野味,最重要係肉多而炸粉少。 冬蔭功湯(大) HKD$198唔好見佢又紅又有D油浮面就以為好辣又油膩,呢個湯係我呢間餐應嘅第二最愛。材料多,香茅味特出得黎又唔會太搶,辣辣地加埋蕃茄酸酸甜甜嘅味道,香滑易入口得黎又唔會油膩,有種飲完唔夠喉要一飲再飲嘅魔力。 泰式檸檬明爐魚鍋 HKD$198我嘅第一位!私心推介黎到呢度必食呢個泰式檸檬明爐魚鍋!泰式餐廳有呢個菜式並唔出奇,然而咁捨得以呢個價錢俾條咁厚肉嘅烏頭就好少見啦!成條魚漲卜卜得黎仲要新鮮,剁到好碎嘅蒜粒同埋辣椒仔,加埋青檸汁,真係愈食愈開胃,加埋D湯汁,每啖魚肉都醮埋醬汁,越食越上
《夢亞萊泰國餐廳》

蒜蓉包 HKD$58

炸蝦餅 HKD$68

冬蔭功湯(大) HKD$198

泰式檸檬明爐魚鍋 HKD$198
我嘅第一位!私心推介黎到呢度必食呢個泰式檸檬明爐魚鍋!泰式餐廳有呢個菜式並唔出奇,然而咁捨得以呢個價錢俾條咁厚肉嘅烏頭就好少見啦!成條魚漲卜卜得黎仲要新鮮,剁到好碎嘅蒜粒同埋辣椒仔,加埋青檸汁,真係愈食愈開胃,加埋D湯汁,每啖魚肉都醮埋醬汁,越食越上癮,好似置食於泰國先食到嘅地道嘅味道。

泰式蝦球炒金邊粉 HKD$108
一眼就覺得呢個菜式個樣好得意!金邊粉炒得有鑊氣而乾身,條條上色均勻,大大粒蝦肉,而且數量多又彈牙,再配上花生粒、砂糖、碎紅辣椒同新鮮青檸,將佢地撈埋一齊,口感同屠次豐富,夾雜著甜甜地嘅味道,又好有新鮮感。

椰青沙冰 HKD$58
每啖都有椰香味,而且上面仲有D椰肉喺度TIM

特級椰青 HKD$52
清涼解喝首選