有感好耐冇入過赤柱行了, 平日夜晚同男友興起就入去食個飯浪漫一下.到步已經接近9pm, 廣場落車, 即箭步走向美利樓搵食. 未收既餐廳仍有4間左右, 又要坐得舒服又唔想太貴又唔想食西餐就只有saigon了.侍應見我地眼望望,就好有禮地邀請我地入內.餐廳有分室內室外, 當晚都比較熱, 揀左室內卡座.坐下不久即有一籃麵包送上, 另有一兜炸蝦片,正呀 menu好快就到手, 商量後點左以下食物: 越式柚子沙津, 火車頭湯檬, 咖哩海鮮窩柚子沙津好fresh,係泰國街頭好易買到既橙肉柚子,好多水份, 唔會好酸,份量都幾多,加埋生菜同個汁, 香,酸,甜味都有, 食個不停!越式火車頭湯檬即係牛既幾個部位都有, 如: 牛肉,牛胃,牛筋腩,仲有扎肉. 檬粉最緊要係個湯, 嚐一口~~~~um,香,鮮,甘, 幾好, 個湯算幾清,油份唔多, 多食都唔怕. 如果肉味再濃一d會更好!牛肉只屬正常, 冇驚喜亦冇出錯, 配料可加多點蔥花或香葉之類吊味,一定更香!咖哩海鮮唔夠大兜, 海鮮都係蝦,魚, 青口之類及薯仔,但有部份薯仔仲生生地既 個咖啡哩汁少少杰, 唔會好辣, 只係汁多料少, 用來點麵包食可以食好多片了.這

menu好快就到手, 商量後點左以下食物:

越式柚子沙津, 火車頭湯檬, 咖哩海鮮窩

個咖啡哩汁少少杰, 唔會好辣, 只係汁多料少, 用來點麵包食可以食好多片了.這個dish我們唔太滿意.

另外,炸蝦片大大片唔油, 好好食, 仲有臺上籃麵包唔錯, 包幾軟熟, 有方,圓及長條形,食哂籃麵包後都無需加單了.

2人埋單4百幾,合理既. 可能我們冇點貴價海鮮/牛/羊扒之類, 因人而異.

卡座
餐卓/椅子
火車頭檬粉
多汁少料既咖哩海鮮盤
題外話/補充資料: 環境華麗優雅, 座位寬敞, 氣氛寧靜浪漫,服務態度良好, 二人世界比一班人來合適 食煙既可揀室外, 不過太熱時就忍吓啦~
2012-05-15
卡座