2015-10-30
連樓梯既牆壁都花足心思設計,燈既投射增添左浪漫既氣氛好彩有半山電梯,如果唔係行黎士丹頓街都相當吃力,門面簡單設計,卻帶點特色唔同種類既酒都有,mix and match自己配搭每個角落都充滿浪漫既氣氛,小小既蠟燭係枱上面牆上面亦有唔少既畫作可以睇飲品唔想揀,呢杯係老闆自己調製,無酒精,有柑、士多啤梨同汽水飲落去有果肉食到,唔太甜,微微酸,幾好飲熱辣辣既麵包上枱當然少不了牛油,麵包既溫度令到牛油查落去就溶化,哎落去麵包軟熟,帶有溶化既牛油香,好出色既餐包Caesar Salad($80)有鯷魚、煙肉同Parmesan Cheese,菜係原條上,鯷魚鹹且帶酸,要配埋菜一齊食先食到佢既鮮味,Permesan Cheese同煙肉份量唔少,每啖都食到Cheese既鹹香,有兩隻溫泉蛋,上面用左少少鹽調味,半生熟效果做得岩岩好,鹽既份量亦唔會過多,微鹹令到蛋更好食Frog Legs "2 Ways"($98)平時唔係幾食田雞,但今次見到其他人食覺得幾正又想試下,呢個係田雞腳兩味第一種煮法係Meuniere,姐係係上面查一層薄薄既面粉然後再放係牛油Pan煎,呢個個底有薯蓉,望到既油係牛油,令到薯蓉充滿
飲落去有果肉食到,唔太甜,微微酸,幾好飲 熱辣辣既麵包上枱 當然少不了牛油,麵包既溫度令到牛油查落去就溶化,哎落去麵包軟熟,帶有溶化既牛油香,好出色既餐包
第一種煮法係Meuniere,姐係係上面查一層薄薄既面粉然後再放係牛油Pan煎,呢個個底有薯蓉,望到既油係牛油,令到薯蓉充滿牛油香,而且薯蓉超幼細,好滑,先食薯蓉味道已經相當加分。Frog Legs望落其實真係幾似雞,外面金黃,咬一啖肉質同雞真係有幾分相似,難怪會叫「田雞」,有些少調味過,夠香口,連埋薯蓉一齊食更惹味。
牛既T-bone就食到多,今次試下羊既T-bone,羊既T-bone好珍貴,因為佢數量唔多,唔係時時食到架!肉質夠哂稔,好易咬開,呢個T-bone比起羊鞍羶d,如果平時唔係太接受到羊羶味既可能會覺得佢羶,但配埋下面既配菜食羶味會無咁濃,可以食到肉眼既香同時有肉既稔滑,唔同既口感交雜形成一口美味既羊
檸檬撻第一啖食落去會感受到強烈既檸檬酸味,刺激一下味蕾,然後繼續食多幾啖,就會慢慢咁愛上左呢種酸酸甜甜既味道,撻底酥香,配合著微酸微甜既餡,配搭相當清爽,再食多啖旁邊冰涼透心既雪糕,作為呢一餐既Ending絕對合適,食完之後久久不能忘懷檸檬撻既味道呀~